Predstave u ponudi

Ove godine u ponudi imamo sedam predstava!

1. TO JE TO
5161

„To je to?“ je predstava o gubitku bliske osobe i prolaznosti života. Autorski tim krenuo je od pretpostavke da su djeca često vrlo doslovna i postavljaju vrlo konkretna pitanja: Što se dogodi kad tijelo prestane raditi? Što to znači da je netko umro? Kamo je otišao? Zna li da je mrtav? Ako je tijelo prestalo raditi, možemo li ga popraviti? Možemo li nabaviti drugo? Ta i mnoga druga pitanja djeca postavljaju odraslima koji često ne znaju što bi odgovorili.

Predstava „To je to?“ uz živu glazbu, pripovijedanje, pjesmu, elemente neverbalnog kazališta i animaciju predmeta pokušava djeci približiti situaciju gubitka i objasniti što se sve događa u nama i oko nas kad nekoga više nema.

Kad nekoga više nema…
To je kao kad je lijep dan i trčiš po parku i super ti je, a onda padneš i ogrebeš si koljeno, pa ti ide krv. Pa te jako, jako boli. A onda ti prestane ići krv i imaš ranicu, pa te boli malo manje. A onda ta ranica zaraste i boli te još manje. Pa onda imaš krastu i boli te još malo manje. Onda prođe još vremena, pa više nemaš krastu i ne boli te skoro uopće. Imaš samo ožiljak. I ne boli te više… Ali znaš da je tu nekad bila ranica. I da te nekad boljelo. A ožiljak postaje sve bljeđi, ali nikad skroz ne nestane. Samo ga se više ne sjetiš svaki dan, sjetiš ga se sve rjeđe i rjeđe… A kad ga se sjetiš, ne misliš na to kako te boljelo, nego kako je bio lijep dan i kako ti je bilo super trčati po parku.

Uzrast: predškolci 3 – 6 godina i 1. razredi osnovne škole
Trajanje: 35 minuta

2. TKO JE TO IZUMIO

‘Tko je to izumio’ je predstava o hrvatskim izumiteljima i njihovim izumima. Kroz priču nas vode Ruđer i Slavoljuba koji uče za ispit u školi. Ruđer pokušava zainteresirati Slavoljubu za hrvatske izume, ali nju više zanimaju super junaci i borilačke vještine. No tko bi rekao da je gradiva tako mnogo! Cepelin se trebao zvati švarcoplan po Davidu Schwarzu koji ga je projektirao. Zahvaljujući Ivanu Vučetiću prvi je put u povijesti uz pomoć otiska prsta riješeno ubojstvo. Leonardo DaVinci je padobran samo crtao, a Faust Vrančić ga je izradio i njime skočio s tornja u Veneciji. Slavoljub Penkala nije zaslužan samo za mehaničku olovku nego i za cijeli niz drugih izuma. Hoće li Slavoljuba uspjeti sve to naučiti ili se baš i neće proslaviti na testu…?

Kroz predstavu ‘Tko je to izumio’ djeca na zabavan način otkrivaju dvadeset i pet hrvatskih izuma bez kojih svijet danas ne bi bio onakav kakav jest. Život nam je djelomično olakšan upravo zahvaljujući velikim izumima hrvatskih znanstvenika. Predstava je nastala u suradnji s Tehničkim muzejem i uz poticaj Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport grada Zagreba.

Uzrast: 2. – 5. razred OŠ
Trajanje: 40 minuta

3. PREKO GRMA, PREKO TRNA… (Priče iz hrvatskih narodnih predaja)

‘Preko grma, preko trna…’ predstava je o čudnovatim bićima koja se pojavljuju u hrvatskim narodnim predajama. Vila tinejdžerica oglušuje se na roditeljske zabrane i prelazi šumsku granicu, kako bi upoznala nekoga tko je drugačiji od nje… No, izvan šume vrebaju razne opasnosti, pogotovo kad padne mrak… Vila putem sreće razna bića. Neka joj pomažu, neka odmažu, a neka ju čak žele i pojesti! Otkriva kako uloviti moru, koja te muči u snu, koja je slabost coprnica, koliko očiju ima pasoglavac, tko se bori protiv štriga, kako dokrajčiti kudlaka, kakve veze fritule imaju s masmalićima, kako se može zauzdati orka, kako spriječiti urečljivca da te urekne i još mnogo toga!

Generacije i generacije djece odrastaju uz Hogwarts, Narniju i Međuzemlje, ne znajući da su se i u Hrvatskoj usmenom predajom prenosile priče o raznim mističnim bićima, koja nastanjuju proplanke, šume, gorja, planine i otoke. Dio priča, mitova i legendi koji su se prenosili s koljena na koljeno je zapisan, a dio polako nestaje. Kroz ovu predstavu djeca se upoznaju s hrvatskom kulturnom baštinom. Predstava je nastala uz poticaj Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport grada Zagreba te Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

Uzrast: 3. – 6. razredi OŠ
Trajanje: 60 minuta

4. D(N)O DNA
1

„D(n)o dna“ je predstava za tinejdžere koja prati priču njihovih vršnjaka, od prvih početaka konzumacije alkohola, kroz različite faze pijanstva, do posljedica. U formi TV emisije kroz niz satiričnih songova i skečeva prikazuju se različiti tipovi pijanaca, stadiji pijanosti, primjeri smanjene sposobnosti rasuđivanja i strategije koje odrasli koriste pri razgovoru s tinejdžerima.

Tinejdžeri su danas izloženi različitim vrstama pritiska, od roditeljskih očekivanja, školskih obaveza, do vršnjaka koji imaju svoje kriterije o tome tko ili što je „cool“. Svi se žele uklopiti i pronaći svoje mjesto u društvu, a zajedničko opijanje postalo je svojevrsna inicijacija. Upozorenja odraslih tinejdžeri ne shvaćaju ozbiljno, jer ionako „svi piju“… Prema statistikama, Hrvatska je pri samom vrhu liste europskih zemalja po maloljetničkoj konzumaciji alkohola.

„D(n)o dna“ je autorski projekt nastao devising metodom kroz razgovore s ciljanom publikom i glumačke improvizacije ansambla.

Uzrast: 6. – 8. razredi osnovne te 1. i 2. razredi srednje škole
Trajanje: 50 minuta

5. U PRIPREMI: “Generacija Z” (radni naslov)

Nova predstava Teatra Tirena bavi se utjecajem interneta i tehnologije na odrastanje te kvalitetu i stil života. Generacija Z praktički od rođenja ima pristup internetu i virtualnom svijetu te odrasta potpuno drugačije. Tinejdžerima je normalno voditi svojevrsni paralelni život na društvenim mrežama. Nije rijetkost vidjeti grupicu mladih ljudi, koji zajedno sjede, svi do jednog s mobitelom u ruci, u svijetu s one strane ekrana. Komunikacija se, umjesto uživo, velikim dijelom odvija na društvenim mrežama. Tehnologija nam omogućava mnoge pozitivne stvari, no činjenica je da se ljudska interakcija mijenja, ne nužno u pozitivnom smjeru.

Radnja predstave odvija se u bliskoj budućnosti, u distopijskom svijetu u kojem ljudska interakcija uživo gotovo i ne postoji. S obzirom da se sve može obaviti putem interneta, ljudi vrlo rijetko izlaze iz kuće. Gotovo ništa se ne radi u stvarnom, fizičkom svijetu. Održavaju se virtualna prijateljstva, igraju se virtualni sportovi, ide se na virtualna putovanja. Otuđenost je poprimila nesvakidašnje razmjere. Što se može promijeniti? Ima li povratka?

Predstava osvještava tinejdžerima činjenicu da sve više vremena provode u virtualnom svijetu dok mnoge stvari u stvarnom svijetu ostaju neprimjećene.

INFORMACIJE O KUPNJI PREDSTAVA I UGOVARANJU TERMINA NA:

+385 95 172 4639
teatartirena@gmail.com
(Anita Jelić)