Tirenine vikend radionice

U subotu 24. i subotu 31. listopada održat će se dvije radionice: "Kako režirati kazališnu predstavu" i "Kako napraviti predložak za kratku predstavu". Upoznajte se s novim metodama rada i razvijte svoje ideje!
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

KAKO REŽIRATI ŠKOLSKU PREDSTAVU
(redateljska radionica – od teksta do mizanscena)

Subota 24. listopada i subota 31. listopada od 9 do 13h

Kad odaberete tekst za dramsku grupu pred vama je režiranje komada. U redateljskoj radionici naučit ćete od čega početi i kako uprizoriti dramski tekst na primjeru igrokaza „Kaos prije premijere“ iz istoimene zbirke igrokaza Biblioteke Tirena.

Saznajte kako iz tekstualnog predloška iščitati vizualne elemente predstave te ih primijeniti u školskim produkcijskim uvjetima koji su vam na raspolaganju pri postavljanju predstave. Također će se demonstrirati kako skice i makete pomažu u prostornoj orijentaciji unutar komada i prenošenju ideja izvođačima. Radionica će obuhvatiti i osnovne redateljske pojmove pomoću kojih se zamisli mogu lakše prenijeti izvođačima.

Polaznici: dramski pedagozi, nastavnici, odgojitelji, voditelji aktivnosti za djecu i mlade, studenti, srednjoškolci

Voditeljica: Frana Marija Vranković, akademska redateljica
Zagrebačka kazališna redateljica režirala je dvadesetak predstava, koncerata, evenata te opera u zemlji i inozemstvu te je vodila kazališne radionice na sveučilištima u Hrvatskoj i inozemstvu. Dobitnica je dvije Rektorove nagrade, dvije Posebne rektorove nagrade, Stipendije Tomislav Durbešić te Stipendije Sveučilišta u Zagrebu. Članica je Hrvatskoga društva dramskih umjetnika. Predaje u Privatnoj umjetničkoj gimnaziji u Zagrebu. Piše o kulturi za portal Arteist.hr te je urednica emisija o kulturi na radiju Yammat FM.
KAKO STVORITI PREDLOŽAK ZA KRATKU PREDSTAVU
(dramaturška radionica )

Subota 24. listopada i subota 31. listopada od 16 do 20h

Dramaturgija kao i u kazališnoj predstavi postoji i u svakodnevnom životu – odlikuje se nizom događaja koji su povezani, bilo uzročno-posljedičnim slijedom ili okom promatrača. Zbog toga je cilj radionice proučavanje razlika zakonitosti stvarnog svijeta i onih fikcionalnih.
Radionica želi doprinijeti boljem razumijevanju dramaturških postupaka koji odlikuju svaki proces stvaranja dramskog djela ili izvedbe, a zasnivat će se na praksi timskog rada pri nastajanju predstave, iskušanoj jednako u radu u profesionalnom teatru, kao i u radu s djecom i mladima.
U radionici ćemo se baviti problemima konstrukcije priče i likova, stvaranjem dramskih situacija iz raznolikih poticaja (fotografije, novinski članci, dokumenti), te ćemo se na pričama oblikovanim iz dramskih likova i situacija stvorenih tijekom radionice okušati u dramaturškom poslu. Cilj je ‘iz ničega’ stvoriti predloške za kratke forme – predstave prilagođene djeci i mladima, koji kasnije mogu poslužiti kao ideje za daljnji rad sa skupinama djece i mladih ili kao primjer metoda koje sudionici mogu samostalno upotrebljavati pri takvom radu.

Polaznici: dramski pedagozi, nastavnici, odgojitelji, voditelji aktivnosti za djecu i mlade, studenti, srednjoškolci

Voditeljica: Maja Sviben, dramaturginja
Rođena u Zagrebu 1981., gdje završava studij dramaturgije na Akademiji dramske umjetnosti. Kao autorica i/ili dramaturginja surađivala je na dvadesetak predstava, radila je kao urednica za Teatar.hr, autorica je nekoliko projekata odgojnog kazališta te prevodi s engleskog i na engleski različite tekstove s područja kulture i umjetnosti. Od 1999. do danas radi kao dramski pedagog za Dramski studio Tirena te MCUK. Članica je uredništva portala Drame.hr, posvećenog predstavljanju suvremenog domaćeg dramskog pisma. Dobitnica je nagrade ‘Marin Držić’ za dramu ‘Točka izvorišta’ 2004. Tekst je izveden u produkciji KUFER-a i režiji Marija Kovača. Suosnivačica je umjetničkog kolektiva SKROZ.

CIJENA POJEDINE RADIONICE JE 300 kn

Ukoliko želite pohađati i Redateljsku i Dramaturšku radionicu, cijena pojedine radionice je 225 kn (u cijenu ulaze materijali za rad).

Prijavnicu za radionice možete pronaći OVDJE: Prijavnica za radionice
Ispunjenu prijavnicu potrebno je poslati na e-mail adresu teatartirena@gmail.com

*Foto: Reberski photography