Vikend radionice u studenom

RADIONICA DRAMATIZACIJE
(Ne)dramatiziraj!

Subota 5. studenog od 16 do 20h i nedjelja 6. studenog od 10 do 14h

Ne dramatiziraj!’ je rečenica koja se u svakodnevnom životu gotovo uvijek izgovara s određenom dozom nezadovoljstva i iritacije, a u prijevodu na slikovitiji jezik najčešće znači – ‘ne pravi od buhe slona’. Međutim, kad se iz svakodnevnog života pokušamo izmaknuti na pozornicu, moć da od buhe napravimo slona postat će prednost, a sam proces upravo ono što radionica dramatizacije želi potaknuti – dodavanje prstohvata drame u naizgled običnu priču.

Osim već spomenutih buha, dramatizirati se može svašta, odnosno proces dramatizacije može krenuti od vrlo raznolikih predložaka: proznih tekstova, poetskih tekstova, novinskih članaka, ali isto tako i dokumenata, fotografija, predmeta…

Radionica se bavi problemima konstrukcije priče i likova, stvaranjem dramskih situacija, uvjerljive dramske strukture te prilagođavanjem poznatih tekstualnih predložaka. Kroz niz individualnih i grupnih zadataka ispituje različite mogućnosti prilagodbe zadanih predložaka, pokušava utvrditi postoje li neka ograničenja ili pravila te otvara prostor za kreativne intervencije.

Polaznici: srednjoškolci, studenti, dramski pedagozi, nastavnici, odgojitelji, voditelji aktivnosti za djecu i mlade

Cijena: 250 kn

Voditeljica: Maja Sviben, dramaturginja i dramska pedagoginja
Rođena u Zagrebu 1981., gdje završava studij dramaturgije na Akademiji dramske umjetnosti. Kao autorica i/ili dramaturginja surađivala je na dvadesetak predstava, radila je kao urednica za Teatar.hr, autorica je nekoliko projekata odgojnog kazališta te prevodi s engleskog i na engleski različite tekstove s područja kulture i umjetnosti. Od 1999. do danas radi kao dramski pedagog za Dramski studio Tirena te MCUK. Članica je uredništva portala Drame.hr, posvećenog predstavljanju suvremenog domaćeg dramskog pisma. Dobitnica je nagrade ‘Marin Držić’ za dramu ‘Točka izvorišta’ 2004. Tekst je izveden u produkciji KUFER-a i režiji Marija Kovača. Suosnivačica je umjetničkog kolektiva SKROZ.

 

KAKO REŽIRATI ŠKOLSKU PREDSTAVU
(redateljska radionica – od teksta do mizanscena)

 Subota 19. studenog od 16 do 21h i nedjelja 20. studenog od 9 do 14h

Kad odaberete tekst za dramsku grupu pred vama je režiranje komada. U redateljskoj radionici naučit ćete od čega početi i kako uprizoriti dramski tekst na primjeru igrokaza „Kaos prije premijere“ iz istoimene zbirke igrokaza Biblioteke Tirena.

Saznajte kako iz tekstualnog predloška iščitati vizualne elemente predstave te ih primijeniti u školskim produkcijskim uvjetima koji su vam na raspolaganju pri postavljanju predstave. Također će se demonstrirati kako skice i makete pomažu u prostornoj orijentaciji unutar komada i prenošenju ideja izvođačima. Radionica će obuhvatiti i osnovne redateljske pojmove pomoću kojih se zamisli mogu lakše prenijeti izvođačima.

 Polaznici: srednjoškolci, studenti, dramski pedagozi, nastavnici, odgojitelji, voditelji aktivnosti za djecu i mlade

Cijena: 300 kn

Voditeljica: Frana Marija Vranković, akademska redateljica
Završila je Kazališnu režiju i radiofoniju na Akademiji dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu. Dobitnica je dviju Rektorovih nagrada te stipendije Tomislav Durbešić Akademije dramske umjetnosti i Francuskog instituta u Zagrebu. Režirala je dvadesetak predstava (drama, opera, mjuzikl), koncerata i evenata. Vodila je kazališne radionice na Sveučilištu u Zagrebu te na Sveučilištu u Heidelbergu. U Dubrovniku je pokrenula Udrugu Sve ostalo je glazba, u sklopu koje osmišljava i realizira scenske kolaže edukativnog karaktera. Predsjednica je Ogranka mladih Hrvatskog društva dramskih umjetnika od 2014. godine te je jedan od pokretača Dana Ogranka mladih HDDU-a. Od iste godine predaje Scensku umjetnost i Medijsku kulturu na Privatnoj umjetničkoj gimnaziji u Zagrebu. Honorarna je suradnica na Učiteljskom fakultetu u Zagrebu.

 

Ukoliko želite pohađati obje radionice, ukupna cijena je 450 kn.

Da biste se prijavili na radionice, potrebno je ispuniti prijavnicu i poslati ju na e-mail adresu teatartirena@gmail.com koju možete pronaći ovdje: Prijavnica – dramatizacija i redateljska radionica

Obje radionice održat će se u prostoru Teatra Tirena u Kačićevoj 6a.