O nama

Teatar Tirena
Kačićeva 6A
10000 ZAGREB

+385 1 410 0241
+385 95 410 0241
teatratirena@gmail.com

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Teatar Tirena osnovan je 1997.  i prošle je godine proslavio 20. rođendan!

Tirena se nalazi u Očevidniku kazališta Ministarstva kulture, a njeni programi posjeduju preporuku Agencije za odgoj i obrazovanje. Član je hrvatskog centra ASSITEJTirenine aktivnosti mogu se podijeliti u tri djelatnosti – kazalište, dramski studio i edukativne aktivnosti.

U Tireninom kazalištu dosada je uprizoreno 35 predstava, od toga 13 interaktivnih. Projektima interaktivnog kazališta Tirena je obuhvatila preko 160 škola i 20 000 djece i mladih diljem Hrvatske. Teme koje su obrađivane u sklopu projekata bile su različite: ekologija i briga o okolišu, vršnjačko nasilje, ovisnosti, seksualni odgoj, životne vrijednosti, tolerancija.

U Tireninom dramskom studiju na 7 različitih lokacija djeluje 21 dramska grupa sa dvjestotinjak polaznika. Kroz dramsku igru pripremaju se za uključivanje u svijet odraslih i upoznaju s dramskom umjetnošću. Dramske grupe svoje predstave igraju na Danima Teatra Tirene (Tirenafest) i festivalima za djecu i mlade. Redovno sudjelujemo na SKAZ-u i ASSITEJ-evom festivalu profesionalno vođenih grupa za djecu i mlade. Na Tirenafestu je kroz godine praizveden 31 tekst koji su napisali mladi i njihovi voditelji. Dio tekstova izdan je u zbirkama igrokaza “Maštoplov”, “Panika u Strahogradu” i “Kaos prije premijere”.

Djeca i mladi iz Tirene sudjelovali su na Europskim dramskim susretima uFinskoj, Izraelu, Irskoj, Rusiji, Mađarskoj, Belgiji, Turskoj, Velikoj Britaniji, Švicarskoj i Danskoj.

Tijekom cijele godine organiziramo radionice koje su namijenje razvijanju kazališne kulture, kreativnom i estetskom razvoju djece i mladih te edukaciji voditelja aktivnosti za djecu i mlade. Od 2004. godine organiziramo Kazališni kamp koji se održava u Pazinu, a od 2013. godine i u Zagrebu.

PROJEKTI:

11. Europski dječji dramski susreti (2003.) na kojima je sudjelovalo 180 djece i 36 umjetničkih pedagoga iz 18 europskih zemalja.
Kazalištem protiv nasilja (Pravo na grešku je bio prvi projekt odgojnog kazališta s potpunim sudjelovanjem publike u Hrvatskoj – tema integracija mladih delikvenata u društvo)
Ekološko kazalište
Od ideje do kazališne predstave (podrška nadarenima za dramski izraz)
Kazalište na kotačima (u malim mjestima bez kazališta)
Svi sve znaju niko niš ne pita (seksualni odgoj)
Kazalište u predgrađu (40 predstava za 40 razreda OŠ M.Lovrak u Zagrebu)
Laž je da možeš prestati kad poželiš (prevencija ovisnosti)
Imaš li volje da bude bolje (demokratizacija društva)
Bijeg nije rješenje (prevencija ovisnosti)

NAGRADE I POSTIGNUĆA:

– 2015. predstava dramskog studija “Pojedi mahune! Intimna ispovijest vojnika bez mača i štita” igrala je na FZKA kao jedna od 5 najboljih predstava grada Zagreba
– 2014. predstava dramskog studija “Bez trećega” izabrana je da predstavlja grad Zagreb na 54. festivalu hrvatskih kazališnih amatera.
– 17. festival zagrebačkih kazališnih amatera 2013. – nagrade za najbolju predstavu, najbolji autorski dramski tekst i najboljeg glumca u predstavi “Život s nepoznatim brojem nepoznanica”
– 2011. nagrada HCDO-a za poseban doprinos dramskom odgoju, za sustavnu višegodišnju edukaciju mladeži i dramskih pedagoga u programima Kazališnog kampa
– Eko-predstava “Avanture Vrećka i Smećka” osvojila je nagradu za najbolji projekt u kategoriji kompanijska društvena odgovornost u 2009. godini.
– Na 20. internacionalnom festivalu autorske poetike – nagrada za djelotvornu kazališnu edukaciju mladih
– Na 21. internacionalnom festivalu autorske poetike – nagrada za razvoj imaginativne koncepcije odgojnog teatra

Naše su projekte, do sada, financirali: Europska kulturna fondacija, Ministarstvo kulture, Institut otvoreno društvo, Grad Zagreb -Gradski ured za obrazovanje, kulturu i šport, Ministarstvo zaštite okoliša i prostornog uređenja, Ured za ljudska prava, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa, Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, Nova banka, INA, Zagrebačka banka, Istarska županija, Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva, Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi i Grad Pazin.