11. Kazališni kamp – Pazin

Na pazinskom Kazališnom kampu očekuju vas 2 šestodnevne radionice, u periodu od 27.srpnja do 3.kolovoza 2015.

Ove godine organiziramo 11. po redu Kazališni kamp koji će se i ovaj put odvijati na dvije lokacije – u Zagrebu i Pazinu.

Na pazinskom Kazališnom kampu očekuju vas 2 šestodnevne radionice, u periodu od 27.srpnja do 3.kolovoza.

Prijavnicu možete preuzeti ovdje: 11. Kazališni kamp PAZIN 2015.prijavnica

Opis radionica u PDF-u: Kazališni kamp – PAZIN

 

 

RADIONICE:

1. KAZALIŠTE I PRIRODA

Kao umjetnost koja je, s jedne strane, stoljećima pokušavala biti što bliža realitetu, igrajući se na način koji je najbolje sažeo Shakespeare svojom slavnom rečenicom o teatru – ‘ogledalu prirode’, a s druge strane, gradeći svoj sustav na umjetničkom (pre)oblikovanju svega, pa čak i čovjeka
(izvođača), kazalište pruža jedinstven uvid u odnos ljudske vrste sa svime što ju u prirodnom svijetu okružuje.

Jedna od najvažnijih pojava, koja je definirala kazalište kakvog danas poznajemo, jest korištenje umjetnog svjetla za osvjetljavanje pozornice, čime se konačno razdijelio prostor izvođača i prostor publike, a kazalište učinilo još artificijelnijim nego što je bilo dotad. To je zacrtalo putanju izgradnje posebno osmišljenih kazališnih zgrada koje danas često poistovjećujemo s pojmom izvedbe. Osim što se sadržajno veže na prirodne
ljepote Pazina, gdje se odvija, radionica kazališta u prirodi istražuje neku davnu kazališnu tradiciju gdje su se prirodne pojave poput suprotnosti, odnosno različitosti dan/noć, sunce/kiša, čovjek/okoliš koristile kao poticaj za stvaranje kazališne izvedbe, a ne kao smetnja koju treba ukloniti.

Kroz radionicu ćemo istraživati osmišljavanje autorskih izvedbi u ambijentalnom kazalištu, koristeći se ciljanim igrama, vježbama i kreativnim zadacima kako bi, s jedne strane, stvarali materijal konačne izvedbe, a s druge, produbljivali izvođačke kvalitete polaznika. Niz vježbi i improvizacija zasnovanih na tehnikama fizičkog teatra odvest će nas na mjesta koja se tipično ne bi smatrala prostorom za izvedbu. Prirodna scenografija pomoći će nam u promatranju odnosa ljudskih tijela i okoliša, a jedan dio radionice posvetit ćemo i istraživanju mogućnosti
glasa i govora na otvorenom. Radionica je namijenjena onima koji se vesele radu u različitim vremenskim uvjetima.

Polaznici: srednjoškolci, studenti i osobe koje rade s djecom i mladima

Voditeljice: Iva Milley, dramska i mimska pedagoginja i Maja Sviben, dramaturginja i dramska pedagoginja

IVA MILLEY —
Rođena u Zagrebu 1977., diplomirala komparativnu književnost i arheologiju, završava dodatni studij teatrologije na Filozofskom fakultetu. Od djetinjstva polaznica plesnog i dramskog studija Učilišta ZeKaeM-a. Sudjeluje u mnogim predstavama i produkcijama (Male žene; Jedan kavez traži pticu; Žena; Grič-Witch). Pohađa razne seminare i radionice iz dramske pedagogije, odgojnog kazališta, kazališta potlačenih, mime, pokreta i cirkusa, u Hrvatskoj i inozemstvu. Od 1997. u Dramskom studiju Tirena radi kao dramska pedagoginja te igra u predstavama za djecu i mlade i u projektima odgojnog kazališta. Od 2002. vodi radionice žongliranja i mime u Hrvatskoj i inozemstvu (susreti EDERED u Austriji, Irskoj, Hrvatskoj, Belgiji, Velikoj Britaniji, te Kazališni kamp u Pazinu i TIP u Sloveniji). Piše igrokaze za djecu i mlade koji su objavljeni u zbirkama igrokaza Maštoplov i Panika u Strahogradu. Od 2003. honorarna dramska pedagoginja u Učilištu ZeKaeM-a. 2010. surađuje s Montažstrojem na
projektu Vatrotehna 2.0, a 2012. na projektu 55+. Režirala je predstavu Linijske obmane studentske grupe Teatra Tirena, koja je proglašena najboljom amaterskom predstavom 2013. godine.
MAJA SVIBEN —
Rođena u Zagrebu 1981., gdje završava studij dramaturgije na Akademiji dramske umjetnosti. Kao dramaturginja surađivala je na petnaestak predstava, radila je kao urednica za Teatar.hr, autorica je nekoliko projekata odgojnog kazališta i bavi se dramskom pedagogijom. Od 1999. do 2007. radi kao dramska pedagoginja za Dramski studio Tirena te MCUK. Članica je uredništva portala Drame.hr, posvećenog predstavljanju
suvremenog domaćeg dramskog pisma. Dobitnica je nagrade ‘Marin Držić’ za dramu ‘Točka izvorišta’ 2004. Tekst je izveden u produkciji KUFER-a i režiji Marija Kovača. Suosnivačica je umjetničkog kolektiva SKROZ.

 

2. GLUMAC – GLAS – LUTKA

Radionica se bavi odnosom glumca i lutke te pristupa izvođaču kao interpretatoru. Rad će biti podijeljen na tri dijela: rad na
glasu i govoru, izrada lutke, rad na pokretu i animaciji. Radionica završava izvođenjem radnih etida pred publikom.
GLUMAC I GLAS
Prvi dio radionice obuhvaća vježbe glasa, animacije, glasovnih improvizacija i sinkronizacija. Vježbe su osmišljene za istraživanje mogućnosti glasa izvođača i učenje osnova animacije. Glas je jedno od izražajnih sredstava izvođača kojim se može kreirati karakter lika. Kroz animaciju
predmeta proučavat će se mogućnosti kreiranja karaktera u kombinaciji s korištenjem glasa. Na tom principu istraživat će se i sinkronizacija glasom kroz animaciju predmeta, ali i kroz vježbe rada s partnerom u prostoru. Stvaranje lutkarskih etida s predmetima i dijelovima tijela.

IZRADA LUTKE
Zijevalice su lutke vrlo pogodne za rad, bez zahtjevnih tehničkih uvjeta pružaju velike izražajne mogućnosti. Izrada se sastoji od nekoliko faza: definicija karaktera kroz oblik i boju, fizionomija lutke, stilizacija i karikatura, izrada lutke. Svaki polaznik izradit će jednu lutku zijevalicu. Usporedno s praktičnom izradom vlastite lutke polaznici razvijaju njezin karakter odnosno njezine izražajne mogućnosti.

ANIMACIJA LUTAKA
Savladavanje impulsa govora kroz lutku. Vježbe uključuju rad s lutkom, učenje impulsa govora, animacije i principa rada zijevalica. Osvještavanje rada s partnerom, s lutkom, s glasom i osvještavanje impulsa animacije. Upoznavanje lutkarskih tehnika i osnovnih animacijskih vježbi. Rad na dramskim situacijama i etidama kroz osnovne odnose glumac – lutka. Smišljanje lutkarskih etida. Izvedba pred publikom.
Treninzi na radionici su primjenjivi za glumačke i lutkarske uloge.

Polaznici: srednjoškolci, studenti i voditelji aktivnosti za djecu i mlade

Voditeljica: Marijana Matoković, akademska glumica

MARIJANA MATOKOVIĆ —
Rođena je u Požegi gdje je završila osnovnu i srednju školu. Tijekom srednje škole počinje se baviti kazalištem što je i danas njezino područje interesa. Nakon srednje škole završava preddiplomski studij ekonomije poduzetništva na VERN’-u u Zagrebu kao jedna od najuspješnijih studentica. Paralelno sa studijem pohađa radionice kod brojnih dramskih pedagoga. Potom upisuje studij glume i lutkarstva na Umjetničkoj akademiji u Osijeku gdje je trenutno na završnoj petoj godini. Tijekom studija sudjeluje u brojnim akademskim projektima i pohađa radionice kod inozemnih pedagoga iz Rusije, Bugarske, Austrije, Njemačke, Rumunjske, Slovačke i Hrvatske. Paralelno je imala prilike raditi i u kazalištima u Požegi, Puli, Zagrebu, Osijeku i Belišću. S predstavom Who wants to kill Yulia Tymoshenko? sudjelovala je na festivalu Fringe u Edinburghu i gostovala u Tel Avivu. Okušala se i u fizičkom teatru u predstavi 5.osječka u režiji Maje Đurinović s kojom se gostovalo diljem
Hrvatske i u Rumunjskoj. Režirala je glumačko-lutkarsku predstavu Dječak koji me vidio za koju je napisala i tekst. Na festivalu PIF (Puppet International Festival) sudjelovala je s lutkarskom predstavom Potraga za dijamantnom suzom i radila kao voditelj i kreator serije video najava. Jedna je od osnivačica kazališta S.O.S. (Scena Osječkih Studenata) gdje ujedno i igra u predstavama.

 

POPRATNI PROGRAM:

PREDSTAVA „TO JE TO?“
Na svečanom otvaranju 11. Kazališnog kampa izvest će se predstava „To je to?“ Teatra Tirena koja uz živu glazbu, pripovijedanje, pjesmu, elemente neverbalnog kazališta i animaciju predmeta pokušava djeci približiti situaciju gubitka i objasniti što se sve događa u nama i oko nas kad nekoga više nema.
IZLET U PIĆAN — LEGENDFEST
Ove godine u suradnji s Legendfestom organiziramo popodnevni izlet u Pićan na festival legendi, mitova i priča koji će se održati od 31. srpnja do 2. kolovoza.

TEMATSKA VEČER
Nakon flower power, horor i mnogih drugih večeri, nastavljamo kampersku tradiciju. Tema se za sad čuva u strogoj tajnosti. Svi polaznici bit će na vrijeme obaviješteni.

OPEN MIC NIGHT
Svatko od polaznika može se predstaviti nekom točkom, izvesti monolog, žonglirati, nešto otpjevati, odsvirati ili naprosto sjediti u publici i navijati.

 

Da bi se prijavili na neku od radionica potrebno je ispuniti prijavnicu i poslati ju na e-mail teatartirena@gmail.com
CIJENA — 1800 kn
* U cijenu su uključeni smještaj i hrana, kotizacija za radionicu, izlet u Pićan

KOTIZACIJA ZA RADIONICE — (bez hrane, smještaja i izleta) 700 kn

KOTIZACIJA I RUČAK — 970 kn

Ukoliko do 1.7. uplatite 500 kn, dobivate popust od 100 kn na ukupnu cijenu Kazališnog kampa.

ROK PRIJAVE — 16. srpnja odnosno do popunjenja radionica

 

Tel — 01 410 0241
Tel/Fax — 01 307 7410
E-mail — teatartirena@gmail.hr
Koordinatori programa —
Antonija Cvitković (095 410 0241)
Iva Milley (095 906 35 24)