17. Kazališni kamp

Na ovogodišnjem, 17. po redu Kazališnom kampu koji će se u periodu od 21. lipnja do 4. srpnja održati u Zagrebu, Koprivnici i na Zoom platformi očekuje vas 13 raznovrsnih kazališnih radionica i jedno predavanje!

Na ovogodišnjem, 17. po redu Kazališnom kampu koji će se u periodu od 21. lipnja do 4. srpnja održati u Zagrebu, Koprivnici i na Zoom platformi očekuje vas 13 raznovrsnih kazališnih radionica i jedno predavanje!

Kazališni kamp je kazališni i dramsko-pedagoški edukacijski centar namijenjen kreativnom i estetskom razvoj djece i mladih i edukaciji osoba koje rade s djecom i mladima. U 16 dosadašnjih Kampova održana je 191 radionica u kojoj je sudjelovalo preko 1150 polaznika! 2011. godine Kazališni kamp dobio je godišnju nagradu Hrvatskog centra za dramski odgoj, za posebni doprinos dramskom odgoju te sustavnu višegodišnju edukaciju mladeži i dramskih pedagoga. 

Da biste se prijavili na neku od radionica, potrebno je ispuniti prijavnicu i poslati ju na e-mail tirena@tirena.hr. Rok za prijave je pet dana prije početka pojedine radionice odnosno do popunjenja radionica. Dio programa održat će se u prostoru Teatra Tirena u Kačićevoj 6a u Zagrebu, dio online preko Zoom platforme, a jedna će se radionica održati u Koprivnici!

Prijavnicu za 17. Kazališni kamp možete preuzeti ovdje: 17. Kazališni kamp – prijavnica

Detaljan opis radionica možete preuzeti ovdje: 17. Kazališni kamp – program

RADIONICE 

1.) DRAMSKO PISANJE (Zoom)
23. – 25. lipnja, 10:00 – 14:00
Početna točka za pisanje može biti bilo što – neki događaj, mjesto, zanimljiva osoba, misao, rečenica, miris, boja… Na radionici ćemo proći kroz cijeli proces rada na dramskom tekstu. Ideju ćemo raspisati u sinopsis, sinopsis u scenoslijed, a scenoslijed u scene! Čitat ćemo napisane scene po ulogama i analizirati ih, te naučiti koje su formalne karakteristike dramskog teksta, što sve čini jednu scenu, zašto je bitna biografija lika, čemu služe sinopsis i scenoslijed, značenje i pisanje sinopsisa, scenoslijeda i didaskalija.
POLAZNICI: srednjoškolci, studenti, odgajatelji, učitelji, nastavnici, voditelji aktivnosti za djecu i mlade
VODITELJICA: Nina Horvat, dramska spisateljica i dramaturginja
CIJENA: 350 kn

2.) KAZALIŠNA KUTIJA
24. i 25. lipnja, 16:00 – 20:00, Teatar Tirena, Kačićeva 6a, Zagreb
2020. izgledala je kao godina u kojoj je otvorena Pandorina kutija. U 2021. ušli smo čekajući nadu, koju ćemo pokušati iščupati s dna Kazališne kutije. Misleći izvan kutije, a istovremeno se zatvarajući unutar nje, tražimo prostor u kojem ima mjesta za snove, za svijet koji se ponovno pokreće, za priče koje bi u drugim vremenima bile nevažne. Radionica je zamišljena kao proizvodnja izvedbenog materijala na temelju priča iz svakodnevice polaznika dramskog studija. Zajedno s polaznicima istražujemo što je to za svakog od njih nada u bolje sutra, koja smo zla proizveli i dopustili im da izađu iz kutije, i koje su to priče/stvari/odnosi koji se više nikad neće uzimati zdravo za gotovo?
POLAZNICI: srednjoškolci i studenti koji su polaznici dramskog studija Tirena
VODITELJICA: Maja Sviben, dramska pedagoginja i dramaturginja
CIJENA: 100 kn (radionica je besplatna za polaznike Tireninog dramskog studija

3.) BAJKA NA NAŠ NAČIN
26. i 27. lipnja 10:00 – 13:00, 28. – 30. lipnja, 17:00 – 20:00, Udruga FUNK, Trg dr. Žarka Dolinara 1, Koprivnica
Radionica je osmišljena kao dramsko-likovni stvaralački proces kroz prizmu bajke na kraju kojeg će se održati kratka prezentacija. Bajka, književna vrsta u kojoj se čudesno i nadnaravno isprepliće sa zbiljskim, daje djeci jedinstveno iskustvo raspoznavanja dobra i zla i pomaže im pri razvoju osjećaja i empatije, socijalnom razvoju te razvoju govora. I najvažnije od svega – potiče maštu koju ćemo koristiti za dramski i likovni rad na radionici.  Dramskim stvaralaštvom obuhvatit će se razvijanje kreativnosti i mašte, pričanje priča, rad na improvizacijama te upoznavanje s kazališnim medijem. Likovnim će se izražavanjem polaznici upoznati s različitim tehnikama i materijalima s kojima će eksperimentirati i razvijati kreativnost, a produkt će se koristiti za potrebe prezentacije.
POLAZNICI: Djeca u dobi od 7 do 12 godina
VODITELJICE: Jelena Kovačić, sveučilišna specijalistica dramske pedagogije i profesorica hrvatskog jezika i povijesti umjetnosti i Margareta Cahunek, odgajateljica
CIJENA: 350 kn
* radionica se organizira u suradnji s Udrugom FUNK

4.) KAMIŠIBAJ: UMJETNOST PRIPOVIJEDANJA U SLIKAMA (Zoom)
28. i 29. lipnja, 10:00 – 14:00
Kamišibaj je tradicionalno japansko sliko-pripovjedno kazalište. Radionica će obuhvatiti: upoznavanje s osnovama u kojima će se kratko predstaviti ishodište kamišibaja, povijesni kontekst i dati uvid u modifikacije koje doživljava u novije doba; pregled strukture i mehaniku izvedbe kamišibaj priče te ukazati na njegovu pedagošku i umjetničku vrijednost. Pored teorijskog dijela, dat će se uvid u različite estetike i teme koje se mogu prenijeti u kamišibaju te kroz radionički pristup i rad na tekstu istražiti kako takav spoj slike i priče može iznjedriti različito krojene scenske pripovijedi.

POLAZNICI: odgajatelji, učitelji, nastavnici, voditelji aktivnosti za djecu i mlade
VODITELJICA: Iva Nemec, prof. hrv. i tal. jezika i književnosti i dramska pedagoginja
CIJENA: 250 kn

5.) RAD NA MONOLOGU
28. i 29. lipnja, 16:00 – 20:00, Teatar Tirena, Kačićeva 6a, Zagreb
Radionica je uvod u rad na monologu, priprema za nastavak rada samostalno ili s mentorom:
– kako izabrati monolog
– izrada redateljsko-dramaturškog plana
– tekst, podtekst i kontekst
– istraživanje rečeničnog smisla, odnos rečenica/stihova
– posvajanje monologa; kreiranje lika u odnosu na psihofizičke osobine izvođača
– ciljevi i motivacija lika za postupke u monologu
– traženje fizičkih radnji
– intonacija, intenzitet, tempo, ritam
– odnos prema drugim likovima
– upućivanje teksta, slušanje
– istraživanje emocionalnih registara, promjene boje glasa, povećanje izražajnih mogućnosti
– prijedlog kostima i rekvizita
– izvedba monologa pred ostalim polaznicima (po želji)
Za radionicu je obavezno odabrati monolog i poznavati djelo na kojem želite raditi.
POLAZNICI: srednjoškolci, studenti, odgojitelji, učitelji, nastavnici, voditelji aktivnosti za djecu i mlade
VODITELJICA: Petra Težak, akademska glumica
CIJENA: 350 kn

6.) LUTKARSKA RADIONICA (Zoom)
30. lipnja i 1. srpnja, 16:00 – 20:00
Radionica se bavi odnosom glumca i lutke te pristupa izvođaču kao interpretatoru. Obuhvaća rad na pokretu i animaciji, kreiranju kratkih priča korištenjem lutke/predmeta. Podijeljena je u dva dijela:
GLUMAC I GLAS
Vježbe glasa, animacije, glasovnih improvizacija i sinkronizacija. Vježbe su osmišljene za istraživanje mogućnosti glasa izvođača i učenje osnova animacije. Glas je jedno od izražajnih sredstava izvođača kojim se može kreirati karakter lika u animaciji lutke/predmeta. Istraživat ćemo sinkronizaciju glasom uz animaciju predmeta i vježbe s partnerom u prostoru. Stvarat ćemo lutkarske etide s predmetima i dijelovima tijela.
ANIMACIJA LUTAKA
Savladavanje impulsa govora kroz lutku. Vježbe uključuju rad s lutkom, učenje impulsa govora, animacije i principa rada zijevalica. Rad s partnerom. Upoznavanje lutkarskih tehnika i osnovnih animacijskih vježbi. Rad na dramskim situacijama i etidama kroz osnovne odnose glumac – lutka. Smišljanje lutkarskih etida. Izvedba pred publikom.
Treninzi na radionici su primjenjivi za glumačke i lutkarske uloge.
POLAZNICI: srednjoškolci, studenti, odgojitelji, učitelji, nastavnici, voditelji aktivnosti za djecu i mlade
VODITELJICA: Marijana Matoković, akademska glumica, lutkarica i klaunesa
CIJENA: 250 kn

7.) UKLJUČIVANJE DJECE S TEŠKOĆAMA U RAZVOJU U DRAMSKU GRUPU
2. srpnja, 10:00 – 14:00, Teatar Tirena, Kačićeva 6a, Zagreb
Uključivanje djece i mladih s teškoćama u razvoju u odgojno-obrazovnu ili stvaralačku grupu donosi izazove u pronalasku primjerenih oblika i načina njihovog uključivanja. Cilj ove radionice je pružiti odgovarajuću edukaciju i podršku u jačanju inkluzivnog dramskopedagoškog rada. Polaznici će se u kratkim crtama upoznati s osnovnim značajkama različitih teškoća te s različitim mogućnostima prilagodbe načina rada djeci i mladima s teškoćama. Radionica će na primjeru funkcioniranja dramske grupe sudionicima ponuditi opći uvod za razumijevanje teškoća pojedinca te neke osnovne postupke kojima se stvaraju pretpostavke za aktivno uključivanje djece i mladih s teškoćama u oblike skupnog i zajedničkog stvaralačkog rada u dramskoj grupi.
POLAZNICI: učitelji, nastavnici i stručni suradnici koji koriste dramske metode u nastavi, voditelji školskih i vrtićkih dramskih skupina, aktivisti organizacija koje rade s mladima i drugim skupinama
VODITELJICA: Andrea Damjanić Firšt, mag.rehab.educ.
CIJENA: 150 kn

8.) OD IDEJE DO IZVEDBE
3. i 4. srpnja, 10:00 – 14:00, Teatar Tirena, Kačićeva 6a, Zagreb
Kako doći do ideje za kazališnu predstavu? Kako ideju uz pomoć dramskih tehnika, vježbi i improvizacija razviti u materijal za izvedbu? Koje su ključne točke rada? Zajedničko oblikovanje priče prema zadanom predmetu. Zamišljena situacija, unutarnji monolog, unutarnji sukob. Stvaranje dramske situacije. Smišljanje biografija likova, osnovne odrednice lika (motivacija za postupke, motrište, stav). Izrada sinopsisa i scenoslijeda. Uz dramske igre i vježbe u radionici ćemo proći kroz skraćeni proces rada na predstavi –  kako od igre i vježbe stići do izvedbe pred publikom.
POLAZNICI: srednjoškolci, studenti, odgajatelji, učitelji, nastavnici, voditelji aktivnosti za djecu i mlade
VODITELJICA: Ines Škuflić – Horvat
CIJENA: 300 kn

 

SPECIJALAN DAN I POL

Na 17. Tireninog Kazališnog kampa organiziramo Specijalni dan i pol u sklopu kojeg će pet besplatnih radionica voditi studenti Poslijediplomskog specijalističkog studija Dramske pedagogije pri Učiteljskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu! Teatar Tirena je mjesto pedagoško – umjetničke prakse Specijalističkog studija. 

 1.) UPOTREBA DRAMSKIH TEHNIKA NA PRIMJERU OBRADE LEKTIRNOG DJELA
22. lipnja, 9:00 – 11:00, Teatar Tirena, Kačićeva 6a, Zagreb
Polaznici radionice otkrivat će kako na satovima obrade lektire mogu integrirati niz dramskih metoda/tehnika (dramske igre, pripovijedanje, zamrznuti prizori, elementi procesne drame, vođena improvizacija) te kako one na direktan način utječu na usvajanje nastavnih sadržaja iz polja dječje književnosti, jezičnog izražavanja, na razvoj socio-emocionalnih kompetencija te podržavaju intrinzičnu motivaciju  kod učenika. Kao polazišna točka poslužit će pripovijetka Nade Iveljić Šestinski kišobran. Polaznici prije dolaska na radionicu trebaju pročitati pripovijetku Nade Iveljić “Šestinski kišobran”.
POLAZNICI: učitelji razredne nastave, odgajatelji, studenti, voditelji aktivnosti za djecu i mlade
VODITELJICA: Sunčica Kunić

2.) MORA LI TRAGIČNA SUDBINA OSTAVITI GORAK OKUS NA ČITATELJA? (obrada romana “Posljednji Stipančići” pomoću forum tehnika)
22. lipnja, 11:30 – 13:30, Teatar Tirena, Kačićeva 6a, Zagreb
Radionica se bavi upoznavanjem s  prvom hrvatskom tragičnom junakinjom – Lucijom Stipančić, tj.  razvojem junakinje okružene zidovima straha i ega. Propitat ćemo vlastite ograde i otkriti postoji li način da se  igrom i poetskim ostvarenjima odupremo ustaljenim pristupima ovom romanu. Polazište će biti ulomci iz romana, nastavit ćemo vlastitim racionalnim, trivijalnim i intuitivnim izričajima kako bismo završili u prostorima poezije koja će nam pomoći da se odmaknemo s ruba provalije iz koje dozivaju književni junaci ovog romana. Proći ćemo kroz dramsku tehniku forum kazališta, ali publika neće imati zadatak „osnažiti” žrtve nego… E, to ostavljamo polaznicima da sami otkriju.
POLAZNICI: mladi i odrasli ljubitelji kazališta
VODITELJICA: Nikolina Anković

3.) STORYTELLING
22. lipnja, 14:30 – 16:30, Teatar Tirena, Kačićeva 6a, Zagreb
Radionica će se baviti pripovijedanjem kao jednom od temeljnih čovjekovih aktivnosti koja je u današnjem užurbanom načinu životu pomalo gurnuta na marginu. Kroz dobro poznate bajke ući ćemo u svijet pričanja priča, obogatiti ih dramskim tehnikama i spremiti za predstavljanje. Polaznici će kroz radionicu usvojiti važne korake za dobro pričanje priče. Vježbama opuštanja i koncentracije spremit će se za rad na tekstu, odabrati priče i pronaći vlastiti izričaj. Cilj radionice je potaknuti verbalno izražavanje i obogatiti ga gestama i pokretima, stvaralački se izraziti te prenijeti poruke teksta slušateljima.
POLAZNICI: učenici, studenti, učitelji razredne nastave, odgajatelji, voditelji aktivnosti za djecu i mlade
VODITELJICA: Monika Haraminčić

4.) ROBOTI PREUZIMAJU?
22. lipnja, 17:00 – 19:00, Teatar Tirena, Kačićeva 6a, Zagreb
Primjenom metoda odgojne drame gradit ćemo dramski svijet u kojem su roboti toliko tehnološki uznapredovali da koegzistiraju s ljudima. Robotima se prepuštaju poslovi, kako bi ljudi mogli hedonistički živjeti, no nastaje problem: robotima nedostaje empatija. Ljudi moraju osmisliti način kako će kodirati empatiju u robote kako bi izbjegli neželjene posljedice. Što nam donosi budućnost? Koje bi bile implikacije ovakvog načina života s obzirom na prirodu ljudi (ali i moguću prirodu robota); kako kodirati empatiju, što je ona uopće i koja je njezina priroda? Kako je definirati i „objasniti“ robotu? Cilj radionice je potaknuti sudionike na razmišljanje o pojmu i važnosti empatije i  nepoznatom svijetu tehnološke budućnosti.
POLAZNICI: završni razredi osnovne škole i srednjoškolci
VODITELJICA: Maja Jukić

5.) PRIPREMA POEZIJE ZA RECITIRANJE
23. lipnja, 17:00 – 19:00, Teatar Tirena, Kačićeva 6a, Zagreb
Rad na recitiranju kao umjetničkom govoru prenošenja pjesničkog teksta.
Dobra priprema za umjetničku interpretaciju teksta uključuje:
– vježbe opuštanja, disanja, glasa i izgovora
– pristup tekstu: književnu i govornu analiza teksta
– stvaranje doživljaja teksta/ pobuđenih osjećaja
– uočavanja njegove strukture
– vrednote govorenoga jezika: boja glasa, intenzitet, tempo, intonacija, pauza, stvarni kontekst
– neverbalni čimbenici recitatora, izraz lica i držanje tijela
U tu svrhu potrebno je osvijestiti značaj glasa i izgovora, vježbati ih i obogatiti glasovnim i fizičkim vježbama.
Na radionici će se raditina pjesmi „Iz dana u dan“ Josipa Pupačića.
POLAZNICI: završni razredni osnovne škole, srednjoškolci, studenti, učitelji razredne nastave, nastavnici, voditelji aktivnosti za djecu i mlade
VODITELJI: Milan Medak i Sanja Lađarević

 

POPRATNI PROGRAM 

PREDAVANJE “Sve što ste ikad htjeli znati o mjuziklima, a niste se usudili pitati”
21. lipnja, 18:00 – 19:30, Zoom
Mjuzikl je kazališna forma koja se usprkos svojoj zahtjevnosti nažalost često potcjenjuje – i u izvedbenom i u sadržajnom aspektu. Predavanje će se fokusirati na specifičnosti mjuzikla kao forme, kako se mijenjao kroz povijest te koje su različite vrste mjuzikla. Dobit ćete odgovor na vječno pitanje na pitanja kao što su – zašto u mjuziklima samo odjednom počnu pjevati i saznati čemu songovi uopće služe.
Predavanje je namijenjeno svim mjuzikl entuzijastima.
PREDAVAČ: Nina Horvat, dramaturginja i dramska spisateljica
CIJENA: 50 kn

ONLINE PREDSTAVA
Zadnji dan kazališnog kampa, u nedjelju 4. srpnja, svi će polaznici Kazališnog kampa dobiti poveznicu za besplatno gledanje jedne od predstava Teatra Tirena!

 

ROK PRIJAVE: Pet dana do početka radionice, odnosno do popunjenja radionica 

*Molimo vas da obratite pozornost na mjesto održavanja radionica – Zagreb / Koprivnica / Zoom.

Koordinator programa: Nina Kunek
E-mail: tirena@tirena.hr