Lucija Stanojević

Lucija Stanojević diplomirana je glazbenica, violinistica i profesorica violine. Apsolventica je Specijalističkog studija dramske pedagogije pri Učiteljskom fakultetu u Zagrebu.

Uz solističke nastupe bavi se i orkestralnim i komornim muziciranjem. Snima glazbu za kazalište – “Preko sedam gora, preko sedam mora”, “Mala Frida” (Nenad Kovačić), “Bam Cabaret” (Nikša Marinović), “Obaveza”… S bandom Kazan u zimu 2018. godine izdaje album Ružo (Geenger records). 

Piše priče za djecu, a prva slikovnica “Ritam Zvukolik”, u suradnji s ilustratoricom Katarinom Matković, izdana je 2018.godine. 2022. godine izdaje glazboliko ilustrirani priručnik “Zika Zika Muzikaaa!” za djecu i pedagoge koji sadrži pjesmice, igre, brojalice i zagonetke u pisanom i audio obliku.

Programi za djecu “Zika Zika Muzikaaa!” i “MBZ KIDZ” izvođeni su širom Hrvatske u sklopu projekta “Ruksak pun kulture” Ministarstva kulture i medija 2022. i 2023. godine. S programom “Zika Zika Muzikaaa!” sudjeluje u projektu “Blackboard music project”, u organizaciji HGM-a.

Surađivala je s Doktorima Crvenog nosa, umjetničkom organizacijom Shoom te s knjižnicama grada Zagreba i drugih gradova. Bila je sudionica etno kampova i radionica u Grožnjanu, Švedskoj, Francuskoj, Danskoj. Kao assistent leader sudjelovala je na etno kampu za mlade do 30 godina “Ethno Croatia”.

Surađivala je s HRT-om i HGM-om, simfonijskim i jazz orkestrom HRT-a, pod vodstvom dirigenta Alana Bjelinskog u sklopu ciklusa edukativnih koncerata za djecu i mlade. Tom je prilikom napisala scenarij “Od klasike do jazza” i bila jedan od naratora.

2021. godine u suradnji s HDS-om i Muzičkim biennalom radi i osmišljava 6 edukativnih emisija o suvremenoj glazbi za djecu – “MBZ KIDZ”. U sklopu festivala bila je i voditeljica “Svirkaonice”, radionice suvremene glazbe za djecu.

Organizirala je i vodila radionice za djecu i mlade u sklopu mnogih festivala: 56. i 57.MDF Šibenik, Legendfest, KNAP, Classical mudic festival u Puli, Cu ‘Fus Samobor, Jazz fest Koprivnica… Vodila je glazbene radionice za djecu (KRUG) u udruzi ARTAREA. U sklopu Muzičkog biennala Zagreb, u suradnji s HGM-om, vodila je interaktivne, edukativne radionice približavajući djeci svijet suvremene glazbe. S violinisticom Tenom Novak vodi radionice improvizacije za djecu i mlade – “Improlab”.

U fakultetskoj godini 2019./2020. i 2022./2023. uz Nastju Štefančić vodila je kolegij Plesni praktikum na Odsjeku za suvremeni ples Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu. 

U sklopu filantropskog projekta SO DO bila je volonterka mentorica u radu orkestra, radionica i kampova El Sisteme u Puli, Zagrebu, Beču i Milanu.

Uz glumicu Svetlanu Pataftu autorica je predstave za djecu “Zvukolika šuma” koja je uvrštena u programe festivala “Space invaders” u Dublinu i 57. Međunarodnog dječjeg festivala u Šibeniku.

Za autorsku predstavu “Obaveza” glumice  Nikoline Majdak i redateljice Lee DeLong piše i izvodi glazbu. Predstava je na Trema Art festivalu u Rumi 2022. godine dobila nagradu građanstva za najbolje muzičko oblikovanje.

Jedna je od autorica i izvođačica opere za bebe “Opera rosa” koja je 2023. godine nastala u sklopu Muzičkog biennala u koprodukciji s Hrvatskim narodnim kazalištem u Zagrebu.

Zaposlena je u glazbenoj školi Jastrebarsko kao profesorica violine.