O nama

Teatar Tirena
Kačićeva 6A
10000 ZAGREB

+385 1 410 0241
+385 95 410 0241
teatartirena@gmail.com

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Teatar Tirena osnovan je 1997.  i nalazi u Očevidniku kazališta Ministarstva kulture, a njegovi programi posjeduju preporuku Agencije za odgoj i obrazovanje. Član je hrvatskog centra ASSITEJTirenine aktivnosti mogu se podijeliti u tri djelatnosti – kazalište, dramski studio i edukativne aktivnosti.

U Tireninom kazalištu dosada je uprizoreno 38 predstava, od toga 13 interaktivnih. Projektima interaktivnog kazališta Tirena je obuhvatila preko 160 škola i 50 000 djece i mladih diljem Hrvatske. Teme koje su obrađivane u sklopu projekata bile su različite: ekologija i briga o okolišu, vršnjačko nasilje, ovisnosti, seksualni odgoj, životne vrijednosti, tolerancija.

U Tireninom dramskom studiju na 8 različitih lokacija djeluju 24 dramske grupe sa tristotinjak polaznika. Kroz dramsku igru pripremaju se za uključivanje u svijet odraslih i upoznaju s dramskom umjetnošću. Djeca i mladi iz Tirene sudjelovali su na Europskim dramskim susretima u Finskoj, Izraelu, Irskoj, Rusiji, Mađarskoj, Belgiji, Turskoj, Velikoj Britaniji, Švicarskoj i Danskoj te u nizu europskih projekata. Dramske grupe svoje predstave igraju na Danima Teatra Tirene (Tirenafest) i festivalima za djecu i mlade. Redovno sudjelujemo na SKAZ-u i ASSITEJ-evom festivalu profesionalno vođenih grupa za djecu i mlade. Na Tirenafestu je kroz godine praizvedeno preko 50 tekstova koji su napisali mladi i njihovi voditelji. Dio tekstova izdan je u zbirkama igrokaza “Maštoplov”, “Panika u Strahogradu” i “Kaos prije premijere”.

Od 2004. godine organiziramo Kazališni kamp koji se održava u Pazinu, a od 2013. godine i u Zagrebu. Kazališni kamp je kazališni i dramsko-pedagoški edukacijski centar namijenjen kreativnom i estetskom razvoj djece i mladih i edukaciji osoba koje rade s djecom i mladima. Kroz njega se promiče razvoj kazališne kulture, stjecanje stručnog znanja iz kazališta kao medija, te afirmacija mladih umjetnika.

 

NAGRADE I POSTIGNUĆA:
– 2019. naša osnivačica Ines Škuflić-Horvat dobila je nagradu za trajan doprinos razvoju dramskoga i kazališnoga odgoja i pedagogije u Hrvatskoj koju dodjeljuje HCDO (Hrvatski centar za dramski odgoj)
– 2019.dramska pedagoginja Maja Sviben je na 21. Susretu profesionalno vođenih kazališta za djecu i mlade ASSITEJ dobila nagradu za dramsko pedagoški rad “Zvjezdana Ladika” na temelju predstave “Nevidljivi gradovi”
– 2015. predstava dramskog studija “Pojedi mahune! Intimna ispovijest vojnika bez mača i štita” igrala je na FZKA kao jedna od 5 najboljih predstava grada Zagreba
– 2014. predstava dramskog studija “Bez trećega” izabrana je da predstavlja grad Zagreb na 54. festivalu hrvatskih kazališnih amatera.
– 17. festival zagrebačkih kazališnih amatera 2013. – nagrade za najbolju predstavu, najbolji autorski dramski tekst i najboljeg glumca u predstavi “Život s nepoznatim brojem nepoznanica”
– 2011. nagrada HCDO-a za poseban doprinos dramskom odgoju, za sustavnu višegodišnju edukaciju mladeži i dramskih pedagoga u programima Kazališnog kampa
– Eko-predstavaAvanture Vrećka i Smećka” osvojila je nagradu za najbolji projekt u kategoriji kompanijska društvena odgovornost u 2009. godini.
– Na 20. internacionalnom festivalu autorske poetike – nagrada za djelotvornu kazališnu edukaciju mladih
– Na 21. internacionalnom festivalu autorske poetike – nagrada za razvoj imaginativne koncepcije odgojnog teatra

Naše su projekte, do sada, financirali: Europska kulturna fondacija, Ministarstvo kulture, Institut otvoreno društvo, Grad Zagreb -Gradski ured za obrazovanje, kulturu i šport, Ministarstvo zaštite okoliša i prostornog uređenja, Ured za ljudska prava, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa, Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, Nova banka, INA, Zagrebačka banka, Istarska županija, Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva, Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi i Grad Pazin.

Teatar Tirena
Kačićeva 6A
10000 ZAGREB

+385 1 410 0241
+385 95 410 0241
teatartirena@gmail.com

© Sva prava pridržana