O nama

Teatar Tirena postoji već 26 godina! Imamo dramski studio, postavljamo predstave, organiziramo radionice i objavljujemo knjige!

Teatar Tirena osnovan je 1997. Nalazi se u Očevidniku kazališta Ministarstva kulture i medija i član je hrvatskog centra ASSITEJ

U Tireninom kazalištu do sada je uprizoreno  45 autorskih predstava koje progovaraju o aktualnim problemima djece i mladih. Teme koje smo do sad obrađivali bile su vršnjačko nasilje, ovisnosti, seksualni odgoj, životne vrijednosti, mentalno zdravlje, tolerancija, gubitak bliske osobe, očuvanje okoliša te hrvatske znanstvene i kulturne baštine.

U Tireninom dramskom studiju na 7 različitih lokacija djeluju 22 dramske grupe koje vodi 12 dramskih pedagoga. Dramski studio Tirena mjesto je umjetničko-pedagoške prakse Poslijediplomskog specijalističkog studija dramske pedagogije. Dramske grupe svoje predstave igraju na Tirenafestu i festivalima za djecu i mlade. Kroz dramsku igru pripremaju se za uključivanje u svijet odraslih i upoznaju s dramskom umjetnošću.

Partneri smo u nizu međunarodnih projekata u kojima sudjeluju naši dramski pedagozi i polaznici dramskog studija. Naši polaznici svake godine sudjeluju u projektu Future Telling” u Sloveniji, te na EDEREDU i Bini mira koji se održavaju u različitim europskim zemljama. Do sada su bili u Finskoj, Izraelu, Rusiji, Mađarskoj, Belgiji, Turskoj, Velikoj Britaniji, Švicarskoj, Danskoj, BiH, Srbiji, Njemačkoj…

Bili smo nositelji online projekta “Klikni s kazalištem” koji je je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, u sklopu kojeg je održan niz online radionica, online tribine i formirane su podcast redakcije u 4 grada. Trenutno smo partneri u tri Erasmus+ projekta – “The Art of Teaching”“Inclusion and safety in the digital age” i “Academy for creative, innovative & inclusive schools”.

U Biblioteci Tirena tiskane su četiri zbirke igrokaza “Maštoplov”, “Panika u Strahogradu”, “Kaos prije premijere”i “Pobuna likova” i zbirka dramskih tekstova za tinejdžere “U mojoj glavi”. U sklopu projekta Erasmus+ projekta “Let’s Communicate” objavljen je priručnik dramskih igara i vježbi za obradu gradiva iz hrvatskog jezika “Igrom do (spo)razumijevanja”.

Pokrenuli smo besplatnu online platformu “Kazališni šalabahter” koja služi kao uvod u kazališnu umjetnost, podsjetnik na poznate i manje poznate kazališne pojmove te pomoć pri razgovoru/analizi predstave.

Od 2004. godine organiziramo Kazališni kamp, kazališni i dramsko-pedagoški edukacijski centar namijenjen kreativnom i estetskom razvoj djece i mladih i edukaciji osoba koje rade s djecom i mladima. U njemu promičemo razvoj kazališne kulture, stjecanje stručnog znanja iz kazališta kao medija, te afirmacija mladih umjetnika.

Naše su projekte, do sada, financirali: Europska kulturna fondacija, Ministarstvo kulture i medija, Institut otvoreno društvo, Grad Zagreb – Gradski ured za obrazovanje, kulturu i šport, Ministarstvo zaštite okoliša i prostornog uređenja, Ured za ljudska prava, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa, Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, Nova banka, INA, Zagrebačka banka, Istarska županija, Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva, Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi i Grad Pazin.

Tirenin tim: 

Nina Horvat – umjetnička voditeljica, nina@tirena.hr
Ines Škuflić-Horvat – osnivačica i poslovna ravnateljica, ines@tirena.hr
Nina Kunek – voditeljica ureda i prodaje, tirena@tirena.hr
Katarina Šulc – koordinatorica dramskog studija, dramski.studio@tirena.hr
Maja Sviben – koordinatorica međunarodnih projekata, maja@tirena.hr