Repertoar 2019. / 2020.

Ove godine na repertoaru imamo 6 naslova! "U mojoj glavi" "#generacija" "Zamisli" (radni naslov) "To je to?" "Božićna potraga" "Neposlušna pahulja"

Ove godine u ponudi imamo šest predstava!

1. U MOJOJ GLAVI 

Kad slomimo ruku, dobijemo upalu pluća ili bilo koju drugu fizičku bolest, idemo liječniku. Ali kad nas boli „negdje unutra“, ne znamo ili ne želimo potražiti pomoć.

U mojoj glavi” je priča o dvoje tinejdžera, Borni i Vanji. Bornu čeka važna odluka i kako vrijeme odmiče, on je pod sve većim pritiskom. Postaje tjeskoban i dobiva napadaje panike. Vanja trenira odbojku i ostavlja dojam vesele i samosvjesne osobe. No počinje se osjećati sve lošije a ne zna zašto, gubi interes za stvari koje su je prije veselile i postaje bezvoljna. Nitko, pa ni ona sama, ne prepoznaje ozbiljnost depresije. Ni Borna ni Vanja ne znaju kako si pomoći… 

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji depresija će do 2020. godine biti druga najraširenija bolest na svijetu, a statistike čini sve više tinejdžera. Depresija se može prevenirati i zato ju je bitno prepoznati na vrijeme. Svatko od nas povremeno osjeća anksioznost, no ona u sve više slučajeva prerasta u poremećaj i velikom broju ljudi neizmjerno otežava svakodnevnicu. 

U svojem već prepoznatljivom stilu Tirenin tim donosi autorski kazališni projekt nastao s ciljem pokretanja dijaloga i povećanja svijesti o opasnostima mentalnih bolesti i važnosti mentalnog zdravlja.

Zahvaljujemo na suradnji Umjetničkoj inicijativi BoliMe, koja promiče svjesnost o važnosti prevencije i destigmatizacije mentalnih bolesti.

Naša predstava “U mojoj glavi” uvrštena je u program 22. Susreta profesionalnih kazališta za djecu i mlade Hrvatski Centra ASSITEJ koji će se održati od 14. do 18. listopada!

Predstava je uvrštena u projekt “Osjećam” koji u suradnji s Gradom Zagrebom provodi umjetnička inicijativaBoliMe te u programe 22. Susreta profesionalnih kazališta za djecu i mlade Hrvatski Centra ASSITEJ, 3. Stručnog simpozija “Mladi i mentalno zdravlje” – Slušam te i 2. Zagreb MentalFesta.

Uzrast: 6. – 8. razredi osnovne te 1. i 2. razredi srednje škole
Trajanje: 50 minuta

2. #generacija

Predstava #generacija bavi se utjecajem tehnologije na odrastanje te kvalitetu i način života. Nove generacije gotovo od rođenja imaju pristup internetu i virtualnom svijetu – normalno je voditi svojevrsan paralelni život na društvenim mrežama.

#generacija promatra stvarnost u kojoj je ljudska interakcija uživo sve rjeđa. Kroz priču pratimo Iskru, djevojku koja većinu vremena provodi online. Postavlja se pitanje kako svijet bezbrojnih opcija u kojem smo sve manje u dodiru sa fizičkom stvarnošću utječe na pojedinca i kako se u tom svijetu nositi s emocijama.

Predstavom #generacija Teatar Tirena nastavlja niz predstava o tinejdžerskim problemima koje su posebno osmišljene da potaknu mlade ljude na promišljanje i artikuliranje problema te da zajedno s njima traže odgovore na životna pitanja. Na taj način Tirena nastavlja svoje društveno odgovorno djelovanje – progovarajući kazališnim jezikom o aktualnim problemima iz života publike kojoj se obraća.

Uzrast: 6. – 8. razredi osnovne te 1. i 2. razredi srednje škole
Trajanje: 50 minuta

 

3. ZAMISLI (radni naslov) 

Premijera: 10. listopada 2019.

Znate li što je zajedničko državi, kotaču, vašoj omiljenoj pjesmi i računalu? Sve ih je netko izmaštao prije no što su nastali. Mašta je vjerojatno najveća sposobnost ljudskog roda, jedina supermoć dostupna svima. Zahvaljujući njoj rješavamo probleme, stvaramo, zbog nje smo ljudi.

Predstava “Zamisli” bavi se maštom i kreativnošću. Nove generacije odrastaju uz tehnologiju, okružene su i zagušene ogromnom količinom sadržaja i zato maštaju sve manje. Rijetko im je dosadno. A dosada je nužna da bi se maštalo. 

“Zamisli” istražuje mehanizme maštanja, pokazuje djeci razne načine na koje mogu maštati i ohrabruje ih da misle svojom glavom, da se usude biti drugačiji. Za maštanje nam nije potrebno ama baš ništa, samo malo vremena. Ponekad je dovoljno samo par minuta da se svijet okrene naglavačke. Što više maštaš, to ti bolje ide.

Uzrast: 1. – 4. razredi osnovne škole
Trajanje: 45 minuta

4. TO JE TO
5161

„To je to?“ je predstava o gubitku bliske osobe i prolaznosti života. Autorski tim krenuo je od pretpostavke da su djeca često vrlo doslovna i postavljaju vrlo konkretna pitanja: Što se dogodi kad tijelo prestane raditi? Što to znači da je netko umro? Kamo je otišao? Ako je tijelo prestalo raditi, možemo li ga popraviti? Možemo li nabaviti drugo? Ta i mnoga druga pitanja djeca postavljaju odraslima koji često ne znaju što bi odgovorili.

Predstava „To je to?“ uz živu glazbu, pripovijedanje, pjesmu, elemente neverbalnog kazališta i animaciju predmeta pokušava djeci približiti situaciju gubitka i objasniti što se sve događa u nama i oko nas kad nekoga više nema.

Kad nekoga više nema…
To je kao kad je lijep dan i trčiš po parku i super ti je, a onda padneš i ogrebeš si koljeno, pa ti ide krv. Pa te jako, jako boli. A onda ti prestane ići krv i imaš ranicu, pa te boli malo manje. A onda ta ranica zaraste i boli te još manje. Pa onda imaš krastu i boli te još malo manje. Onda prođe još vremena, pa više nemaš krastu i ne boli te skoro uopće. Imaš samo ožiljak. I ne boli te više… Ali znaš da je tu nekad bila ranica. I da te nekad boljelo. A ožiljak postaje sve bljeđi, ali nikad skroz ne nestane. Samo ga se više ne sjetiš svaki dan, sjetiš ga se sve rjeđe i rjeđe… A kad ga se sjetiš, ne misliš na to kako te boljelo, nego kako je bio lijep dan i kako ti je bilo super trčati po parku.

Uzrast: predškolci 3 – 6 godina i 1. razredi osnovne škole
Trajanje: 35 minuta

 

5. BOŽIĆNA POTRAGA

Djevojčica Maša i njezin psić Krešo su vrlo nestašni i stalno upadaju u nevolje. Nakon što su jednog zimskog jutra razbili vazu, mami je prekipjelo… Poslat će pismo Djedu Božićnjaku – ove godine za njih nema darova! Maša odmah skuje plan – otputovat će na Sjeverni pol i sve objasniti Djedu! On će sigurno razumjeti da se djeca moraju puno igrati a da su stanovi tako mali i puni stvari koje se lako razbiju! Na putu Krešo i Maša upoznaju Jelku koja silno želi postati božićna jelka, ali ju nema tko okititi, smotanog Soba koji ne razlikuje lijevu od desne strane i polarnog Medu koji je ljut što su ga probudili iz zimskog sna. Hoće li Maša i Krešo na vrijeme stići do Sjevernog pola i uvjeriti Djeda da su ove godine bili dovoljno dobri…?

Trajanje: 40 minuta
Uzrast: 2 – 12 godina

 

6. NEPOSLUŠNA PAHULJA 

Mala pahulja je radoznala i neposlušna. Po tko zna koji put, unatoč upozoravanju, odlutala je… no ovaj put – predaleko. Varljivi vjetar otpuhao ju je u toplije krajeve. Hoće li se rastopiti ili će plesom pridobiti Jako Sunce? Strašni Mraz, koji nije Djed, jako je ljut… Pahulji na putu pomažu novi prijatelji. No vrijeme ističe… Božić samo što nije stigao, a Mala Pahulja je izabrana da bude ukras na saonicama Djeda Božićnjaka. Hoće li se uspjeti vratiti na vrijeme?

Trajanje: 40 minuta
Uzrast: 2 – 12 godina

INFORMACIJE O KUPNJI PREDSTAVA I UGOVARANJU TERMINA NA:

+385 95 172 4639
teatartirena@gmail.com
(Anita Jelić)