Let’s Communicate (Erasmus+)

Cilj Erasmus+ projekta "Let's Communicate" bilo je unaprjeđivanje jezičnih vještina kod mladih s jezičnim, govornim, slušnim i komunikacijskim teškoćama kako bi što uspješnije sudjelovali u procesu obrazovanja, a i životu općenito.

Erasmus+ projekt u kojem su partneri bili Taka Tuka (Slovenija), Moradokmai Home School & Theatre (Tajland) i Teatar Tirena nastao je kao odgovor na potrebu da se pronađu i prošire raznolika sredstva komunikacije među ljudima koji ne govore isti jezik. Nudio je višestruke izazove. Kako se sporazumjeti s onime s kime ti nijedan jezik nije zajednički? Kako se sporazumjeti s djecom koja ne čuju, a ne znaš znakovni jezik? Kad je ono što te povezuje ljubav prema igri i kazalištu, sve je moguće!

Cilj projekta bilo je unaprjeđivanje jezičnih vještina kod mladih s jezičnim, govornim, slušnim i komunikacijskim teškoćama kako bi što uspješnije sudjelovali u procesu obrazovanja, a i životu općenito. Kroz projekt radilo se na razvijanju i promoviranju edukativnih programa za učenje jezika kroz dramske tehnike koji su zajedno osmišljavali dramski pedagozi i stručni suradnici. Uz pomoć dramskih vježbi i tehnika sudionici projekta učili su univerzalan znakovni i engleski jezik, vodili dramske radionice za svoje vršnjake, sudjelovali u razmjeni i na kraju prezentirali naučeno u svojim lokalnim zajednicama. 

Prvi sastanak projekta održao se u Zagrebu gdje su partneri zajedno započeli osmišljavanje obrazovnih alata za učenje jezika uz pomoć dramskih tehnika. Tirenine dramske pedagoginje vodile su radionicu o Drami u obrazovanju (Drama In Education) te zajedno s partnerima posjele SUVAG. Nakon Zagreba naše dramske pedagoginje Ines Škuflić-Horvat, Maja Sviben i Katarina Šulc te naša dugogodišnja suradnica, profesorica hrvatskog jezika i književnosti Maša Rimac Jurinović dva su tjedna boravile na Tajlandu i vodile radionice u kojima su sudjelovali učenici tajlandske škole Moradokmai te članovi slovenske organizacije TAKA TUKA. Posljednji susret održao se u Ljubljani gdje je održan training course u kojem se istraživalo korištenje dramskih tehnika u radu s mladima sa specifičnim komunikacijskim teškoćama. Projekt je završio na 8. internacionalnoj konferenciji  „The power of communication“ koja se održala u Ljubljani u organizaciji Taka Tuke. Konferencija je nudila predavanja, radionice i diskusije o edukacijskom kazalištu i dramskoj pedagogiji s posebnim naglaskom na radu s djecom s teškoćama. 

Rezultat projekta tri su priručnika nastala u tri zemlje. Svaki drugačiji, ali po nečemu isti. Cilj mu je – sporazumijevanje uz pomoć dramske igre. 

“Igrom do (spo)razumijevanja” priručnik je koji sadrži primjere dramskih igara i vježbi za obradu gradiva iz hrvatskog jezika. Namijenjen je svima koji su zainteresirani za dramskopedagoški rad u okviru redovne nastave (područje dramskoga izražavanja), neovisno o dramskome iskustvu i predmetu koji poučavaju. Priručnik je besplatan te se može naručiti na našoj web stranici. 

Nositelj projekta: Taka Tuka (Slovenija)

Partneri: Teatar Tirena (Hrvatska), Moradokmai Home-school and community (Tajland)

Trajanje projekta: 1.12.2018. – 1.12.2020.

Projekt financira: Europska unija kroz Erasmus+ program “Capacity Building in the Field of Youth“