Nagrada “Zvjezdana Ladika” ide Maji Sviben!

Naša dramska pedagoginja Maja Sviben je na 21. Susretu profesionalno vođenih kazališta za djecu i mlade ASSITEJ dobila nagradu za dramsko pedagoški rad "Zvjezdana Ladika" na temelju predstave "Nevidljivi gradovi"!

Naša dramska pedagoginja Maja Sviben je na 21. Susretu profesionalno vođenih kazališta za djecu i mlade ASSITEJ dobila nagradu za dramsko pedagoški rad “Zvjezdana Ladika” na temelju predstave “Nevidljivi gradovi”!

Obrazloženje prosudbenog povjerenstva:
“Nagradu „Zvjezdana Ladika“ za najbolji dramsko-pedagoški rad ravnopravno dodjeljujemo Maji Sviben dramskoj pedagoginji Teatra Tirena i Nevenu Matoši dramskom pedagogu Dramskog studija Dada KD Pinklec. Maja Sviben u Nevidljivim gradovima upustila se u jedan neizvjestan, istraživački proces, propitujući granice dramske pedagogije, proces u kojem su polaznici postupno i iscrpno istraživali različite vidove svoje kreativnosti i svog doživljaja svijeta, što je u konačnici rezultiralo studioznom produkcijom u kojoj je vodstvo Maje Sviben bilo itekako vidljivo.”

Prosudbeno povjerenstvo o “Nevidljivim gradovima”:
“Predstava “Nevidljivi gradovi” bavi se idejom grada kao mjestom zajedničkog bivanja, grada kao kolektiva. Grad tako nisu ulice i trgovi, grad su ljudi. Složena od niza vrlo upečatljivih scenskih slika, dramaturški povezanih upravo idejom grada, predstava gledateljima jasno komunicira svoje ideje, ali im istovremeno daje i mogućnost vlastitih asocijacija i učitavanja u ponuđeni scenski materijal. Izvođači su nas vodili kroz najrazličitije osjećaje, stanja i emocije koje može proizvesti život u zajednici. Pokazali su kako nas grad može istovremeno oduševiti i rastužiti, kako se njemu možemo osjećati sigurno, ali i usamljeno, prihvaćeno i odbačeno. Pronalazeći dramsko u scenskom pokretu, u tretmanu scenografskih elemenata, u odnosu prema predmetima, u neizgovorenim rečenicama, polaznici dramskog studija Tirena upustili su se eksperiment koji ih je daleko doveo. Pri tome treba posebno naglasiti koncentriranu izvedbu Tireninog ansambla, koji je pokazao visoku razinu scenske svjesnosti, poštivanje partnera, osjećaj za kolektivnu igru, spretnost u scenskom pokretu. Prema riječima dramske pedagoginje Maje Sviben „srednjoškolcima i studentima dramskog studija Tirena ponuđeno je da nekoliko mjeseci osmišljavaju priče, scene, pišu, glume, razmjenjuju mišljenja i stavove, druže se i stvaraju svoju, novu malu zajednicu“. Nakon odgledane predstave možemo zaključiti da su polaznici pod vodstvom Maje Sviben zaista stvorili jednu svoju zajednicu, kreativnu i maštovitu, zaigranu i promišljenu, koncentriranu i posvećenu – zajednicu koja istinski uživa u svim slojevima kazališta.”