Podcast “Klikni s kulturom”

Sve o kulturi na jednom mjestu! 
“Klikni s kulturom” je podcast o kulturnim događanjima u Hrvatskoj nastao u sklopu online projekta Teatra Tirena “Klikni s kazalištem”!

Nakon održane tromjesečne radionice o vođenju i osmišljavanju podcast emisija, formirane su 4 redakcije u 4 grada partnera: Karlovcu, Osijeku, Pazinu i Zagrebu. Slijedeća 4 mjeseca (od 29.siječnja do 14.svibnja), svakog tjedna jedna od redakcija objavljuje podcast emisiju o kazališnim, glazbenim, filmskim, književnim i likovnim događanjima u kojima sudjeluju mladi ili su njima namijenjena. Članovi redakcija su mladi od 16 do 25 godina koji će kroz emisije pokrivati kulturna događanja u Karlovcu, Osijeku, Pazinu, Zagrebu, ali i šire!

KLIKNI S KULTUROM #1 – Karlovac: Intervju s glumcima Ana Mariom Štefanac i Markom Šokčićem

U prvom izdanju Klikni s kulturom podcasta, karlovačka redakcija “Karlovački kružok” razgovara s dvoje mladih glumaca Ana Mariom Štefanac i Markom Šokčićem. Kliknite play i slušajte: tko je glumio drvo, a tko se i danas bavi drvima, kako se sinkroniziraju crtići, je li lako biti glumac u Hrvatskoj te “kult” vijesti iz podcast redakcija u Osijeku, Zagrebu, Pazinu i Labinu. 

 

KLIKNI S KULTUROM #2 – Osijek: “Zeleni teatar” i Kazalište potlačenih

Osječka Super Inovativna Jaka Ekipa Kulturnjaka (O.S.I.J.E.K) donosi drugu epizodu podcasta “Klikni s kulturom”. U osječkom prvijencu saznajte priču umjetničke organizacije Teatar to go, otkrijte kazališnu metodu forum teatar, propitajte “zeleno” kazalište, pronađite savršenu “second hand” odjevnu kombinaciju za kazalište i doznajte novosti iz kulture Karlovca, Zagreba, Pazina i Labina.

 

KLIKNI S KULTUROM #3 – PaBin (Pazin i Labin): Nada Galant i “Minji Kraljić” 

Režijska simbioza Pazina i Labina – znana pod nazivom PaBin – donosi razgovor ugodni s Nadom Galant o njezinom stvaralaštvu, pisanju i čitanju uopće. Razgovarali smo o dobro znanoj svevremenskoj priči koja s koljena na koljeno prenosi one istinske vrijednosti, a u ovom podcastu otkrivamo i dodatnu draž koja se krije iza ‘domaćih besed’.

 

KLIKNI S KULTUROM #4 – Zagreb: Muzej s kauča / drama u muzeju, gošće Jelena Kovačić i Silvia Vrsalović

Četvrti podcast “Klikni s kulturom” snimila je redakcija Zagrebačke art ure, koja je odlučila zaviriti gdje mladi sve rjeđe zalaze u – muzeje. Gošće muzejska pedagoginja Silvia Vrsalović i dramska i likovna pedagoginja Jelena Kovačić ispričat će vam kakvih sve interaktivnih programa i radionica ima u muzejima, a čeka vas i pregršt vijesti iz: Karlovca, Osijeka, Pazina i Zagreba!

 

KLIKNI S KULTUROM #5 – Karlovac: 102. rođendan Kina Edison

U petom podcastu “Klikni s kulturom” redakcija Karlovačkog kružoka pričom o kinu Edison proslavila je njegov 102. rođendan. Kako i zašto je građena zgrada kina u Karlovcu, zbog čega je kino prestalo s radom i što se danas događa s obnovom ispričali su gosti: povijesničar i autor knjige “Od Zorinog doma do Edisona” Igor Jurilj i kinodistributer i začetnik KINO.hr mreže Marko Pekić.

 

KLIKNI S KULTUROM #6 – Osijek: RUNDA osječkog filma

U novoj epizodi podcasta energične redakcije O.S.I.J.E.K. bacamo pogled iza kamere. Uz pomoć Iris Tomić i Antonije Mrkonjić vodimo vas u svijet filma Frka koji se prošle godine snimao u Osijeku. U gostima imamo i specijalnu gošću Mateu Bartulović, koja osim što montira osječke epizode, priča i o Filmskoj rundi – reviji kratkog filma. Svjetla… Kamera… Akcija… Ostanite s nama. Nema Frke, ova Runda je na osječkoj redakciji.

 

KLIKNI S KULTUROM #7 – PaBin (Pazin i Labin): Elda Krajcar Percan i istarski melosi

Čujete li zvuk miha, roženice ili možda bajsa? Svakako znate gdje se nalazite – karakteristični zvuci istarskih instrumenata gotovo trenutno dočaravaju Istru u njezinom punom sjaju.A glazba je, kako kažu, univerzalni jezik čovječanstva. U današnje je vrijeme svima lako dostupna, no njezine učinke često uzimamo zdravo za gotovo. Osim zabavne i reklamne vrijednosti, tu su i one kulturološke, koje su PaBinjanke odlučile približiti, a u tome im je uvelike pomogla istarska skladateljica Elda Krajcar Percan.

 

KLIKNI S KULTUROM #8 – Zagreb: Filmske Finese, gosti Svebor Mihael Jelić i Mario Kozina

Centar mladih Ribnjak organizirao je prvi HURTOK. Što je HURTOK i hoće li krijesnica s Ribnjaka zapaliti i ostalih 13 zagrebačkih centara za kulturu saznajte iz razgovora s ravnateljicom CMR-a Pavlicom Bajsić. Kliknite s kulturom i poslušajte kako vaš film može doći do kino dvorane i kako se stvaraju repertoari jednog kina. Naš gost je Mario Kozina, programski voditelj zagrebačke Kinoteke. I za kraj… ako ne znate gdje je najveća Frka, vrijeme je za Zagrebačku art uru. S nama je redatelj Svebor Mihael Jelić, čarobnjak za filmove bez budgeta.

 

KLIKNI S KULTUROM #9 – Karlovac: Upoznajte Dramski studio Karlovac: 70 godina mu je tek

U 9. podcastu Klikni s kulturom redakcija Karlovačkog kružoka donosi priču o Dramskom studiju koji 19. travnja navršava 70 godina neprekidnog rada unutar Gradskog kazališta Zorin dom u Karlovcu. Tko ga je osnovao i tko su bili ljudi koji su ga održali do danas pitali smo članice Ivanu Kostelac i Ivanu Paljug te prijateljicu Dramskog studija Mirjanu Oredić. Zavirili smo i na probu mjuzikla “Pepeljuga” kojim će u listopadu proslaviti veliku obljetnicu.

 

KLIKNI S KULTUROM #10 – Osijek: Iz kolijevke osječke glazbene scene – o osječkoj glazbenoj sceni

Osječka superinovativna jaka ekipa kulturnjaka se, iako je svoju treću podcast epizodu  snimila na prvi april, nikako ne šali. Ozbiljno smo zagrizli kulturnu scenu našeg dragog gradića na Istoku Hrvatske, u srcu Slavonije, a samim time i uvijek u srcu događanja. Pretresli smo kazalište, okrenuli rundu filma i shvatili da ih oboje, kao i nas, uvijek prati glazba. Nešto južnije od kultne osječke Rupe, u današnjem prostoru Kulturnog centra, otvorili smo priču o osječkoj glazbenoj sceni. Onoj koja je živjela i uveseljavala nekad i onoj koja je sveprisutna danas.

 

KLIKNI S KULTUROM #11 – PaBin (Pazin i Labin): LegendFest

Što je to još karakteristično za istarsko podneblje (a da vam redakcija PaBin već nije otkrila)! Jeste li ljubitelji legendi, mitova i priča? Zanima li vas tko je čudnovata i mistična skupina likova kao što su to primjerice Mora, Štriga, Orko i ostala čudesna bića. Ili kako se njeguje tradicija u Istri? 

PaBinjanke otkrivaju što se skriva u bogatoj, maštom okupanoj, pomalo tajnovitoj Istri, dokazuju da tradicija nije dio prošlosti i zaborava, a ponudit će i način da se u to i sami uvjerite – uskoro, i pazite ovo – uživo!

U ovoj su emisiji razgovarale s Ivorom Zidarićem, organizatorom i začetnikom manifestacije LegendFest. Festival se nakon dvije godine stanke vraća na scenu i slavi svoje jubilarno 15. izdanje – obavezno (za)pišite 30. srpnja u svoje kalendare! 

 

KLIKNI S KULTUROM #12 – Zagreb: Bina mira

Ekipa iz metropole zaputila se na 13- ti festival Bina mira na kojem se iz 6 zemalja našlo 5 kazališta i 2 srednje škole. Zavirili smo u radionice, odgledali predstave, porazgovarali sa sudionicima i organizatorima. Kako umjetnost daje ljepotu životu, koliko najviše prijatelja možeš steći u najkraćem vremenu, kako se jedu špageti s tabascom i šećerom…Klikni s kulturom – i saznaj!

 

KLIKNI S KULTUROM #13 – Karlovac: O glumici Petri Cicvarić i filmskom festivalu FUSE

U 13. podcastu Klikni s kulturom, redakcija Karlovačkog kružoka (kojoj je to ujedno i posljednji podcast u projektu Klikni s kazalištem) upoznat ce vas sa svestranom glumicom Petrom Cicvarić te članicom Kinokluba Lucijom Ćeškić. Zašto je Petra rodni Osijek zamijenila Karlovcem i sto je FUSE, doznat ćete ako kliknete PLAY.

 

KLIKNI S KULTUROM #14 – Osijek: Smije li Ivana Vukičević biti glumica i pisac? 

Za četvrtu, proljetnu epizodu podcasta Osječke redakcije, studio smo izmjestili u jedan od 7 osječkih parkova. Nismo razgovarali o činjenici da je Osijek najzeleniji grad u Hrvatskoj (ali sada i to znate ?), već o nečem malo apstraktnijem. Najpoznatija osječka kovrčava glumica i samozatajna pjesnikinja Ivana Vukićević otkrila nam je što i koga čita, za koga i kako piše i gdje možemo pojesti vruću glavobolju sa suzama.

 

KLIKNI S KULTUROM #15 – PaBin (Pazin i Labin): KUS mladih mladima

U ovoj epizodi dolazimo do srca Istre, kako mještani Pazina od milja nazivaju svoj grad. Pozabavit ćemo se pitanjem kulture i mladih na ovom području, otkriti kako im ide potraga za svojim mjestom pod pazinskim nebom te koje su njihove težnje i želje. Na repertoaru je Centar za mlade „Alarm“ Pazin, udruga mladih za mlade, KUS-evi, PIS-evi i razne druge čudnovate kratice, a saznat ćete detaljnije i o njihovom Književnom klubu, koji vode Tiana Lakoseljac i (naša) Roberta Špoljarić. P.S. Čut ćete i koju godišnjicu uskoro slavi Udruga te kako je izgledao njihov put dosad. P.P.S. Sretno im i dalje!

 

KLIKNI S KULTUROM #16 – Zagreb: Svemu dođe kraj… 

16. i zadnji podcast  “Klikni s kulturom” snimila je redakcija Zagrebačke art ure. Povodom 3. klaunovskog festivala naše gošće su Iva Peter Dragan i Marija Antić. O spoju kazališta i filma u online izvedbi razgovarali smo s Majom Sviben, a odakle ideja za projekt Klikni s Kazalištem i koji su dalji planovi Teatra Tirena ispričala nam je Nina Horvat. Tko je prikladniji gost za zadnji podcast od Karle Kostadinovski koja nas je na svojoj radionici i naučila kako podcast napraviti?! Kako su u ovih 10 mjeseci kliknuli s kulturom reći će vam i naši partneri iz: Karlovca, Osijeka i Pazina.

 

Partneri u projektu “Klikni s kazalištem” su nam Pučko otvoreno učilište Pazin, Kulturni centar Osijek i Kinoklub Karlovac.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

Sadržaj web stranice i sadržaj podcasta isključiva su odgovornost Teatra Tirena.