DRAMATIZACIJA BAJKE

Svaki mjesec nova radionica u Teatru Tirena!

Nakon Uvoda u psihodramu

 

DRAMATIZACIJA BAJKE

 

Voditeljica: Maja Sviben

 

Proces prilagodbe bajke za scensko izvođenje, pogotovo kad prilagođavate dobro poznate predloške za određenu grupu ljudi (deset i više), vremensko trajanje (deset minuta i manje), produkcijske uvjete (0 kn…ili malo više) ponekad djeluje teško i ograničavajuće. Što ako imate jedanaest patuljaka, a niti jednu Snjeguljicu? Ili imate savršene kostime za Trnoružicu, Robin Hooda i Vuka, koje silno želite vidjeti na pozornici, a ne znate kako biste ih doveli na isto mjesto? Ništa od navedenog zapravo nije problem, već sjajan poticaj za – dramatizaciju.

Umjesto da razbijamo glavu ograničenjima, izvidjet ćemo što nam bajke mogu ponuditi kao ideju, smjernicu za stvaranje scenskih slika, atmosfersku uputu… Kroz niz igara i zadataka pokušat ćemo pospojiti i razdvojiti različite bajke, promijeniti im vrijeme i mjesto događanja, broj i spol likova, no istovremeno ćemo se truditi zadržati njihove osnovne ideje.

Pozabavit ćemo se pitanjima kao što su: koliko se smijemo odmaknuti od predloška, na koje ga se sve načine može preformulirati, i kako izbjeći predstavu koja je puka ilustracija, što je niz pitanja koji se postavlja ne samo kad je riječ o prilagodbi bajke, već bilo kojoj vrsti prilagodbe za pozornicu.

Radionica provodi sudionike kroz različite dijelove procesa prilagodbe, od odabira prikladnog predloška, preko istraživanja onog što predložak nudi (teme i motive, situacije, likove…) do osmišljavanja teksta za scenske izvedbe.

Radionica je namijenjena je nastavnicima, odgajateljima, voditeljima aktivnosti za djecu i mlade, studentima.

Maja Sviben –apsolventica je na Odsjeku dramaturgije na Akademiji dramske umjetnosti.Od 1999. do 2007. radila kao dramski pedagog u Dramskom studiju Tirena, te u MCUK-u. Sudjelovala u međunarodnim projektima EDERED u Jeruzalemu 2000. i Belgiji 2011., Young IDEAs u Bergenu 2001. te Interplay Europe 2006. u Lichtensteinu. Autorica projekata odgojnog kazališta. Voditeljica dramaturških radionica i radionica dramskog pisanja. Dobitnica nagrade ‘Marin Držić’ za tekst ‘Točka izvorišta’, 2004. Tekst je izveden na Međunarodnoj dramskoj koloniji Hrvatskog centra ITI 2006. te u režiji Marija Kovača i produkciji KUFERa.

Suosnivačica umjetničkog kolektiva SKROZ. Radila kao dramaturginja na desetak predstava.

 

Termin:
Subota 29. listopada 16.00 – 20.00 sati
Nedjelja 30. listopada 9.00 – 13.00 sati
 

U prostoru Teatra Rugantino, Tomašićeva 4 Zagreb

CIJENA: 250,00 kn

Prijavnicu možete preuzeti ovdje:
Prijavnica za radionicu Dramatizacija bajke PRIJAVNICA

tel/fax: 01 307 7410

Kontakt osoba: Darko Horvat, 091 523 6119

e.mail: tirena@zg.t-com.hr