Dramski studio: “Nevidljivi gradovi”

Premijera nove predstave našeg dramskog studija održat će se 19.11.2018.!

Kad mislimo o gradovima, u množini, neminovno mislimo i o putovanjima. Jer jedini način da doživimo raznolikost i ljepotu svog grada jest da se iz njega maknemo, da sami sebi izmaknemo poznato tlo pod nogama i pokušamo potražiti nova iskustva, nove ljude, nova prijateljstva. Putovanje uvijek označava promjenu, obilježenu početnom i završnom točkom, odnosno pitanjima odakle krećemo i kamo želimo stići. A i te točke, nadajmo se, samo su dvije od mnogih u dugačkoj pustolovini, u potrazi za nečim nevidljivim i neuhvatljivim, onim gradom ili gradovima koji nam neprestano izmiču. Neki od tih gradova postoje samo u sekundama kad se budimo ili smo upravo zaspali, neki su se sakrili ispod mrlja na starim zemljopisnim kartama, a neki žive s prijateljima koji su otišli.

Ponekad iz ponekih gradova poželimo pobjeći, ali cilj putovanja uvijek je samo da putujemo dalje, obogaćeni novim pitanjima i putokazima, iznenađeni svakom zgradom neobična oblika i pozdravom koji ne možemo izgovoriti.

Tek tada možemo razmišljati o povratku u naš grad i tek tada on postaje samo jedna točka u nizu. Čak i ako se iz nje nismo udaljili nekim prijevoznim sredstvom, nego samo neizgovorenim pitanjima.

Jedno od njih je sigurno: kakav je naš grad? Srednjoškolcima i studentima našeg dramskog studija ponudili smo da nekoliko mjeseci osmišljavaju priče, scene, pišu, glume, razmjenjuju mišljenja i stavove, druže se i stvaraju svoju, novu malu zajednicu. Ona možda najbolje daje odgovor na pitanje. Grad su ljudi, a naš grad je onaj s ljudima koje smo odabrali.

Umjetničko pedagoško vodstvo: Maja Sviben

Igraju: Ana Janjić, Arna Grabar, Anamarija Koturić, Dora Čiča, Karla Aračić, Lorena Arnautović, Lucija Jakupčić, Lucija Jelinić, Marija Androić, Martina Slakoper, Veronika Fišter, Vida Zelić, Andrija Žunac, Jona Jovanović, Luka Kasić