Stručno usavršavanje “Kazališni laboratorij”

“Kazališni laboratorij” je program stručnog usavršavanja namijenjen stjecanju znanja potrebnog za pripremu predstave s djecom i mladima i razvijanje za to potrebnih vještina.

“Kazališni laboratorij” je program stručnog usavršavanja namijenjen stjecanju znanja potrebnog za pripremu predstave s djecom i mladima i razvijanje za to potrebnih vještina. Sastoji se od četiri modula – osnove dramskog stvaralaštva, dramskog pisanja, dramaturgije i kazališne režije. Svaki modul sadrži 12 sati edukacije i 2 sata konzultacija. Uz osnovni teorijski uvod, polaznici će se kroz praktičan rad, uz stručno vodstvo iskusnih voditeljica upoznati s različitim oblicima dramskog rada, fazama rada na predstavi i pripremiti za samostalno vođenje dramskih  aktivnosti.

Teatar Tirena je dramsko-pedagoški edukacijski centar namijenjen kreativnom i estetskom razvoju djece i mladih i edukaciji osoba koje vode aktivnosti za djecu i mlade.

I. MODUL – Osnove dramskog stvaralaštva, 30. i 31.8.2024.
12 sati edukacije (6 sati dnevno)
+ 2 sata online konzultacija u dogovoru s grupom

Dramske igre i vježbe
Zagrijavanje. Vježbe koncentracije. Osjetilne i emocionalne vježbe. Zamišljena situacija. Unutrašnji monolog. Unutrašnji sukob.
Dramske tehnike
Improvizacija kao metoda oblikovanja scenske cjeline (improvizirani prizor, dramska situacija). Vježbe zamišljanja prostora. Radnja u zamišljenom prostoru.
Osnovne odrednice dramskog lika
Karakterizacija. Motivacija. Uzroci djelovanja. Motrište. Stav. Oblikovanje dramskog lika govorom i fizičkom ekspresijom. Stavljanje likova u dramske situacije.
Zajedničko oblikovanje priče prema zadanom predmetu / temi
Ključna točka u priči. Pokazivanje uradaka. Analiza.
Planiranje dramskog rada s djecom i mladima
Struktura dramskog sata.

Voditeljica: dr.sc Ines Škuflić – Horvat, dramska pedagoginja
Osnivačica Teatra Tirena. Vodi radionice za učitelje, djecu i mlade u Hrvatskoj i inozemstvu. Umjetnička je voditeljica 19 kazališnih kampova, urednica četiri zbornika igrokaza. Predaje na Poslijediplomskom specijalističkom studiju dramske pedagogije.

II. MODUL – Osnove dramskog pisanja, 28. i 29.9.2024.
12 sati edukacije (6 sati dnevno)
+ 2 sata online konzultacija u dogovoru s grupom

Početna točka za pisanje može biti bilo što – neki događaj, mjesto, zanimljiva osoba, misao, rečenica, miris, boja… Na ovom će modulu polaznici proći kroz cijeli proces rada na dramskom tekstu. Ideju će raspisati u sinopsis, sinopsis u scenoslijed, a scenoslijed u scene. Napisane scene čitat će se po ulogama i analizirati.

Polaznici će naučiti koje su formalne karakteristike dramskog teksta, što sve čini jednu scenu, zašto je bitna biografija lika, kako didaskalije mogu biti od pomoći, čemu u procesu pisanja služe sinopsis i scenoslijed i zašto mogu biti izuzetno korisni.

Voditeljica: Nina Horvat, dramska spisateljica
Nina Horvat je dramska spisateljica, dramaturginja i dramska pedagoginja te umjetnička voditeljica Teatra Tirena. Autorica je brojnih dramskih tekstova za djecu, mlade i odrasle.

III. MODUL – Osnove dramaturgije, 26. i 27.10.2024.
12 sati edukacije (6 sati dnevno)
+ 2 sata online konzultacija u dogovoru s grupom

Dramaturgija postoji jednako u svakodnevnom životu kao i u kazališnoj predstavi – odlikuje se nizom događanja koja su povezana, bilo uzročno-posljedičnim slijedom ili okom promatrača. Zbog toga je cilj modula proučavanje razlika zakonitosti stvarnog svijeta i onih fikcionalnih.

Kroz radionički pristup, modul želi doprinijeti boljem razumijevanju dramaturških postupaka koji odlikuju svaki proces stvaranja dramskog djela ili izvedbe, a zasnivat će se na praksi timskog rada pri nastajanju predstave, iskušanoj jednako u radu u profesionalnom teatru, kao i u radu s djecom i mladima.

Bavit ćemo se problemima konstrukcije priče i likova, stvaranjem dramskih situacija iz raznolikih poticaja (fotografije, novinski članci, dokumenti), te ćemo se na pričama oblikovanim iz dramskih likova i situacija stvorenih tijekom radionice okušati u dramaturškom poslu. Cilj je ‘od nule’ stvoriti predloške za kratke forme – predstave prilagođene djeci i mladima, koji kasnije mogu poslužiti kao ideje za daljni rad sa skupinama djece i mladih ili kao primjer metoda koje sudionici mogu samostalno upotrebljavati pri takvom radu.

Voditeljica: Maja Sviben, dramaturginja
Maja Sviben je dramaturginja i dramska pedagoginja. Radi kao koordinatorica međunarodnih projekata u Teatru Tirena.

IV. MODUL – Osnove kazališne režije, 23. i 24.11.2024.
 
12 sati edukacije (6 sati dnevno)
+ 2 sata online konzultacija u dogovoru s grupom

Modul osnove kazališne režije osmišljen je za sve koji se bave dramskom pedagogijom i žele proširiti svoje znanje o procesu stvaranja kazališne predstave. Kroz praktične vježbe, polaznici će istraživati ključne pojmove poput dramske situacije, dramskog sukoba, označavanje dramskih okolnosti, scenski i dramski potencijali, dramski događaj, razvoj dramskog događaja, umrežavanje scena, redateljski postupak, itd.

Modul pruža temeljna znanja potrebna za razumijevanje i oblikovanje kazališnog komada. Polaznicima će omogućiti da bolje prenesu novostečene vještine u daljnje stvaranje dramskih izvedbi.

Voditeljica: Iva Olujić, kazališna redateljica
Završila je preddiplomski studij Filozofije i Talijanistike na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, nakon čega se opredjeljuje za dramsku umjetnost i završava preddiplomski studij Kazališne i radio režije na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Po završetku upisuje se na diplomski studij režije na Akademiju za gledališče, radio, film in televizijo u Ljubljani.

I. Modul: 30. i 31.8.2024.
II. Modul: 28. i 29.9.2024.
III. Modul: 26. i 27.10.2024.
IV: Modul: 23. i 24.11.2024.

48 sati – stručno usavršavanje uživo
8 sati – online konzultacije

Polaznici će po završenom stručnom usavršavanju dobiti potvrdu.

Stručno usavršavanje obuhvaća četiri modula, nije moguće pohađati pojedinačne module.

Cijena: 800 eura
*moguće je plaćanje u 4 rate (svaku je ratu potrebno uplatiti PRIJE početka pojedinog modula)

Cijena ako se plaća jednokratno – 700 eura
Cijena za članove HCDO-a i umjetničkih strukovnih udruga – 700 eura
Cijena za polaznike modula “Umjetnost poučavanja” – 650 eura
Cijena po sudioniku ukoliko iz ustanove dolaze dva ili više sudionika – 650 eura
Cijena za studente i nezaposlene – 600 eura

Da biste se prijavili na stručno usavršavanje, potrebno je ispuniti prijavnicu koja se nalazi na ovoj poveznici.

Rok prijave: 1.8.2024.

* rezervaciju mjesta u iznosu od 50 eura potrebno je uplatiti u roku od 7 dana od prijave (iznos rezervacije ubraja se u cijenu, u slučaju odustajanja rezervacija se ne vraća)

* prvu ratu potrebno je uplatiti najkasnije 7 dana prije prvog modula

Uplate:
Teatar Tirena, Krajiška 17, 10 000 Zagreb
HR5823600001102195097, Zagrebačka banka
(u poziv na broj odobrenje upišite OIB polaznika)

Informacije: edukacija@tirena.hr

Stručno usavršavanje odvijat će se u prostoru Teatra Tirena u Zagrebu.