Svečana 50. izvedba predstave “Drugačiji”

Teatar Tirena u svojoj jubilarnoj 25. sezoni slavi i 50. izvedbu predstave "Drugačiji"! Svečana 50. izvedba održat će se u četvrtak 20.4.2023. u 19:30 u Centru za kulturu i informacije Maksimir.

Predstava za tinejdžere “Drugačiji” premijerno je izvedena 5. studenog 2020. i od tada je igrala 50 puta u 25 različitih gradova diljem Hrvatske, a pogledalo ju je oko 8000 gledatelja! Svečanu 50. izvedbu možete pogledati 20.travnja 2023. s početkom u 19.30 na sceni Centra za kulturu i informacije Maksimir, (Lavoslava Švarca 18).

Rezervacije ulaznica: Davorka Škrlec / +385 95 1724 639 / prodaja.tirena@gmail.com

Cijena ulaznice: 5,5 EUR / 41,44 HRK

Ulaznice se mogu kupiti na blagajni Centra, sat vremena prije početka predstave (samo za gotovinu).

Predstavu nastalu po tekstu autorice Nine Horvat režirala je redateljica i glumica Marijana Matoković. “Drugačiji” je predstava za tinejdžere koja se bavi pitanjem kako je to biti drugačiji. U tinejdžerskoj dobi tražimo svoje pravo “Ja”. Ta je potraga u velikoj mjeri uvjetovana mišljenjem okoline koja je često okrutna. Kako svoju različitost pretvoriti u svoju osobnost i posebnost, a tuđu prihvatiti i poštovati. Odgovore na ta i druga pitanja pokušavaju dati Ema i Noa, dvoje naizgled običnih tinejdžera koji oboje razlikuju od svojih vršnjaka. Ne osjećaju se dobro zbog svojih različitosti i sve što žele je biti dio ekipe, biti poput ostalih, uklopiti se. Idu zajedno u razred u kojem se jednog običnog dana dogodio incident… 

Kako izdržati različitost, kako je prihvatiti kao svoju posebnost i osobnost, kako prihvatiti drugačije od nas? Različitosti i njihovo vrednovanje društveno su uvjetovane, učimo ih odrastajući. Djeca sama po sebi ne donose vrijednosne sudove ovisno o boji kože, vjeroispovijesti, spolu, porijeklu… usvoje ih od odraslih.

U predstavi igraju Lidija Kraljić i Matej Đurđević, a ostatak autorskog tima čine skladatelj Jona Jovanović, kostimografkinja Lucija Prstec Smolčec, scenografkinja Iva Milley, koreografkinja Tihana Strmečki, oblikovatelj svjetla Domagoj Klasić te dizajnerica Ana Goja.

Predstava „Drugačiji“ dio je Tirenine trilogije za tinejdžere te je uvrštena u program “Ruksak pun kulture” Ministarstva kulture i medija. Teatar Tirena jedno je od rijetkih kazališta u Hrvatskoj koje se sustavno, duži niz godina bavi pitanjima i problemima s kojima se susreću tinejdžeri. Istražuje teme i probleme stvarnog života mladih, a zajedno sa svojom publikom pokušava naći kreativna i originalna rješenja u prevladavanju adolescentskih teškoća.