Tirenafest 2020

Naš dramski studio prvi je u Hrvatskoj nastavio s radom i krenuo s online satovima dramske koje smo preko Zooma uspješno održavali od kraja ožujka. Iako nećemo imati završne produkcije uživo, odlučili smo da ćemo i ovu školsku godinu završiti Tirenafest, samo u nešto drugačijem obliku :)

Tirenafest online! Sve naše 24 dramske grupe predstavit će vam se raznovrsnim video uratcima!

Tirenafest otvaramo “Razrednom divljinom” starije grupe iz OŠ Tituš Brezovački koju vodi Nina Horvat. “Razredna divljina” je dokumentarac o čudnovatim i zanimljivim vrstama koje možete susresti u svakom razredu bilo koje škole!

 

Tirenafest 2020: “Pobuna u frižideru”
Mlađa grupa iz OŠ Tituša Brezovačkog pod vodstvom Nine Horvat prikazala je kako to izgleda kad se prehrambeni proizvodi u frižideru pobune jer ih ljudi ne pojedu na vrijeme. Savjetujemo vam da pazite na rok trajanja da i u vašem frižideru ne bi nastala pobuna 🙂

 

 

Tirenafest 2020: “Praznici”
Na početku školske godine nitko nije mogao ni zamisliti na koji će se način ona odvijati. Ovu će godinu posebno pamtiti učitelji i djeca – počevši od štrajka, karantene pa sve do kompletnog premještanja nastave na online. Nije im bilo lako, ali evo stigli smo do posljednjeg tjedna te neobične školske godine. Koliko su praznici očekivani, pokazat će nam mlađa grupa OŠ Mladost koju vodi Katarina Breber!

 

Tirenafest 2020: “Online škola”
Svi znamo da se učitelji svakodnevno u učionici susreću s izazovom održavanja pažnje učenika, održavanja reda i mira, suočeni su s raznim profilima učenika i svakome se trebaju posvetiti na svoj način. U ožujku se nastava “preselila” online, učenici su pratili nastavu iz svojih domova, a učitelji su se susreli s novom paletom ponašanja, izlika i nepredviđenih situacija. Starija grupa OŠ Mladost koju vodi Katarina Breber odlučila vam je pokazati samo djelić te nastave, jedan sat razrednika koji je, po uputi učiteljice, trebala održati najbolja učenica u razredu.

 

Tirenafest 2020: “Kaos prije premijere”
Evo što Ines Škuflić-Horvat i njena osnovnoškolska grupa kažu o svojem uratku 🙂
Ove smo godine nakon niza igara, vježbi i improvizacija izabrali za rad tekst Nine Horvat: KAOS PRIJE PREMIJERE. Nismo tada znali da će se svemirske sile doista potruditi da radimo u posve uvjerljivim uvjetima. Zabrana izlaska, nemogućnost druženja uživo. Sreća kad smo se ugledali bar na ekranima. Zoom dramske i veze koje pucaju, traženje interneta po stanu…potres koji se svako malo opet javi…i zbog kojeg je dramska bila u parkovima…I za kraj kišni lipanj.  Kaos. Ali uspjeli smo – ulovili smo sunčan dan i nadamo se da je Kaos bio samo PRIJE premijere.

 

Tirenafest 2020: “Našla krpa zakrpu”
Osnovnoškolska grupa Marije Šorše za ovogodišnji je Tirenafest napravila svoju verziju priče H.Ch.Andersena “Kraljevna na zrnu graška”  samo vas jedan klik dijeli od toga da saznate po čemu je njihova kraljevna posebna

 

Tirenafest 2020: “Zločeste misli”
Srednjoškolska grupe Marije Šorše radila je na tekstu “Važno je zvati se Ernest” Oscara Wildea. U videu “Zločeste misli” saznajte nešto više o njemu!

 

Tirenafest 2020: “Banberiranje”
Nemate pojma što je to banberiranje? Ne brinite, objasnit će vam srednjoškolska grupa Marije Šorše koja je inspirirana tekstom “Važno je zvati se Ernest” napravila još jedan video!

Tirenafest 2020: “Put oko svijeta”
Mlađa grupa OŠ Bartol Kašić pod vodstvom Jelene Kovačić cijele je godine marljivo radila i stvarala te improvizacijama osmislila tekst “Put oko svijeta” za nadolazeću predstavu. No, izvanredna globalna situacija smjestila nas je u virtualni svijet pa su tako nastale i izvanredne vijesti. Na Sjevernom polu pojavile su se neobične promjene. Sjeverni pol se pretvorio u pustinju, a njegovi stanovnici našli su se u nevolji! Pogledajte javljanje s terena… 

 

Tirenafest 2020: “Neobični”
Tijekom virtualne nastave, starija grupa OŠ Bartol Kašić pod vodstvom Jelene Kovačić često se bavila osmišljavanjem i oživljavanjem likova. Improvizacijama su nastale neobične biografije običnih ljudi. Kako su ti likovi živjeli tijekom karantene? Upoznajte NEOBIČNE!

 

Tirenafeset 2020: “KRT – kazališna radiotelevizija”
U ova neobična karantenska vremena, polaznici osnovnoškolske grupe pod vodstvom Lare Janić nisu se dali smesti i dramatizirali su više nego ikad! Koristeći se svim mogućim blagodatima tehnologije, Interneta i nezaobilaznim improvizacijskim metodama, osnovali su prvu kazališnu radioteleviziju na ovim prostorima! Dame i gospodo, dobrodošli u maštoviti program KRT-a! 🙂 

 

Tirenafest 2020: “Alica (u vrijeme čudesa)”
Naša je Alica trebala imati premijeru u ožujku, jer je u ekipi šest maturanata. A onda se zaredalo, Covid 19, potres, kazalište koje nije u funkciji, a ni vremenske prilike nisu nam baš išle na ruku. Nastavili smo preko ZOOM-a, u parkovima, u Tireni prekrivenoj najlonima, dok je vani kišilo. Ovo je NAŠA Alica, predstava o neodustajanju, o najboljem mogućem u datim okolnostima. O želji i volji, o druženju i podršci, o prijateljstvu, o svijesti da se ipak može, ali treba biti zabavno. I o tome da se može stati – kad ti je dosta. Za dio ekipe ovo je zadnja zajednička predstava….
Kojim putem treba poći?
Ovisi kamo želiš stići!
Umjetničko-pedagoško vodstvo: Ines Škuflić-Horvat

 

Tirenafest 2020: “Tajna škola za tajne agente”
Što sve možemo naučiti u tajnoj školi za tajne agente? Možemo naučiti kako se zakamuflirati da nas nitko ne vidi, prišuljati se nekom neprimjetno, utjerati strah u kosti zločincima… No, to ćete sve vidjeti iduće godine na daskama koje život znače. Do tada uživajte u najavi predstave koju smo pripremili za vas. I pazite se! Tajni agent možda vreba baš vas… Dramska grupa od 2. do 4. razreda osnovne škole pod vodstvom Antonije Cvitković cijelu je godinu marljivo je radila, ni izolacija ih nije spriječila da nastave sa svojim avantuarama. Počelo je s online dramskom, a završilo u parkiću gdje su se napokon mogli uživo družiti.

 

Tirenafest 2020: “Online avantura”
Ni izolacija nas nije spriječila da nastavimo s našom dramskom avanturom. Loša veza, javljanje s mora, preko granice, ma sve smo prošle! ali uspjele smo za vas složiti kratki video sa zanimljivim improvizacijama kojima smo se zabavljale u vrjeme izolacije.
Umjetničko-pedagoško vodstvo: Antonija Cvitković
Mlađa Rugantino grupa

 

Tirenafest 2020: “Vještice”
Postoje li? Gdje žive? Što rade? Jedu li malu djecu? Jesu li strašne ili šašave i dobre? Dramska skupina predškolaraca, a i friških prvašića, tijekom godine je puno, puno, puuuno pričala priče. Najdraže su nam priče bile upravo o vješticama! Za ludu igru i čaranje baranje inspiraciju smo pronašli u ćaknutoj vještici Winnie. Sati čaranja odvijali su se u Kačićevoj 6 a, a onda je neka čarolija pošla po zlu pa smo krivo skrenuli i iz svemira se umjesto u Tirenu, razdvojili po svojim kućama. Ovo ljeto intenzivno ćemo raditi na čaroliji Abrakadabroskoronalis da bismo se najesen opet sastali u našoj Tireni. Naše predškolce vodi dramska pedagoginja Ana Malnar 🙂

 

Tirenafest 2020: “Početak kraja”
Što kada vani divlja opasni virus, ali unutra niste sigurni? Što ako vrijeme ističe, a vi nemate evakuacijski plan? Što ako ste tinejdžer koji mora spasiti sebe i svoje prijatelje od sigurne propasti, ali sve što trenutno imate je Zoom? Odgovori na pitanja kriju se u našim  junacima koji nisu prihvatili poraz kao opciju! Kako su se ovi hrabri školarci snašli, usprkos nizu nesretnih događaja, pogledajte u najavi predstave “Početak kraja”. Ovu će znanstveno-fantastičnu senzaciju na kazališnim daskama upriličiti dramska grupa pod vodstvom Lare Žučko, iduće sezone kada možda više nećemo strahovati od pogubnih virusa! Ili hoćemo, tko zna? Jedina nada leži u tome da će subotnji junaci Lare Žučko pronaći svjetlo na kraju tunela i pokazati nam put oslobođenja od nemilosrdne zo(o)mbi apokalipse!

 

Tirenafest 2020: “Život u karanteni”
Karantena nas je sve zatekla i moramo priznati da nije bilo lako stalno boraviti unutar četiri zida. Na sreću, brzo smo se prilagodili i pronašli načine kako situaciju učiniti podnošljivom. Pogledajte kako su izgledali neki trenuci u starijoj grupi OŠ Stenjevec pod vodstvom Josipa Hadži-Boškova tijekom ovog perioda.