Tireninih 25 godina

U 25 godina postojanja u Tireni su postavljene 43 predstave hrvatskih autora, održano je 18 Kazališnih kampova i preko 200 radionica, tiskane su 4 zbirke igrokaza za djecu i mlade te priručnik dramskih igara i vježbi za obradu gradiva iz hrvatskog jezika, pokrenuta je online platforma "Kazališni šalabahter", a u Tireninom dramskom studiju na 7 različitih lokacija ima 23 dramske grupe koje vodi 11 dramskih pedagoga! Jubilarna 25. Tirenina kazališna sezona podijeljena je tematski po mjesecima!

U 25 godina postojanja u Tireni su postavljene 43 predstave hrvatskih autora, održano je 18 Kazališnih kampova i preko 200 radionica, tiskane su 4 zbirke igrokaza za djecu i mlade te priručnik dramskih igara i vježbi za obradu gradiva iz hrvatskog jezika, pokrenuta je online platforma “Kazališni šalabahter” i proveden je EU projekt “Klikni s kazalištem”.

Tirenin dramski studio na 7 različitih lokacija ima 23 dramske grupe koje vodi 11 dramskih pedagoga.

Teatar Tirena partner je u mnogim međunarodnim projektima, suorganizator je znanstveno – umjetničkih simpozija o dramskoj pedagogiji i mjesto umjetničke prakse Poslijediplomskog specijalističkog studija Dramske pedagogije.

Jubilarna 25. kazališna sezona podijeljena je tematski po mjesecima!

 

Rujan 2022.
Mjesec dramskog studija
Predstavljanje jubilarne 25. sezone Teatra Tirena i upisi u dramski studio Teatra Tirena koji na 7 različitih lokacija ima 23 dramske grupe koje vodi 11 dramskih pedagoga. Tijekom cijelog mjeseca će na društvevnim mrežama biti retrospektiva dramskog studija – saznat ćete razne zanimljivosti o povijesti Tireninog dramskog studija, postavljenim predstavama i nagradama.

Listopad 2022.
Mjesec kazališta
21. listopada održat će se premijera Tirenine nove predstave za tinejdžere radnog naslova “Žensko / muško” koja se bavi rodnim ulogama i rodnim stereotipima. Predstavu autorski potpisuju redateljica Nora Krstulović i dramaturginja Nina Horvat.

Studeni 2022.
Mjesec biblioteke Tirena
U studenom će se održati promocija digitalnog i tiskanog izdanja zbirke igrokaza „Pobuna likova“. To je četvrta zbirka igrokaza izdanih u Biblioteci Tirena. “Pobuna likova” sadrži 12 igrokaza za djecu i mlade koje su napisali Kristina Gavran, Nina Horvat, Jona Jovanović, Jelena Kovačić, Iva Milley, Magdalena Romer, Ines Škuflić – Horvat, Marija Šorša i Katarina Šulc.  Tijekom studenog predstavit ćemo i ostale naslove iz Biblioteke Tirena te najaviti priručnik o dramskoj pedagogiji koji je u pripremi.

 Prosinac 2022.
Mjesec kazališta u školi
Tirenine predstave, igrokazi te online platforma “Kazališni šalabahter” uvršteni su u brojne školske udžbenike te nastavne jedinice online nastave za vrijeme pandemije. U mjesecu fokusiranom na interakciju kazališta i škole održat ćemo okrugli stol na temu povezanosti odgoja i kazališne umjetnosti, te retrospektivu udžbenika i nastavnih jedinica u koje su bili uvršteni programi Teatra Tirena.  U Chesteru vodimo međunarodnu radionicu upotreba dramskih tehnika u nastavi u sklopu Erasmus + projekta Act Communicate and Transcend.

Siječanj 2023.
Mjesec dramske pedagogije
U siječnju imamo promociju priručnika dramske pedagogije. Autorica priručnika je osnivačica Teatra Tirena, renomirana dramska pedagoginja Ines Škuflić – Horvat. Uz promociju priručnika održat ćemo i nekoliko radionica dramskog stvaralaštva u suradnji s Poslijediplomskim sveučilišnim studijem dramske pedagogije Učiteljskog fakulteta u Zagrebu.

Veljača 2023.
Mjesec interaktivnog kazališta
Teatar Tirena prvi je u Hrvatskoj izvodio interaktivne predstave s punim sudjelovanjem publike. U veljači će biti održano predavanje o interaktivnom kazalištu, retrospektiva Tireninih interaktivnih predstava te radionica interaktivnog kazališta.

Ožujak 2023.
Mjesec kazališta
U ožujku se obilježavaju Svjetski dan kazališta i Svjetski dan kazališta za djecu i mlade, tako da će i Tirena cijeli ožujak posvetiti kazalištu. Održat ćemo prezentaciju projekta “Kazališni šalabahter”, online platforme koju je u dvije godine posjetio velik broj korisnika. U ožujku će biti Održat će se radionica “Kako gledati kazališnu predstavu” te će u zagrebačkim centrima za kulturu biti izvođene aktualne predstave Teatra Tirena. Na društvenim mrežama slijedi retrospektiva dramskih predstava postavljenih u Tireni.

Travanj 2023.
Mjesec međunarodnih projekata
Teatar Tirena je tijekom godina organizirao i sudjelovao u mnogobrojnim međunarodnim projektima. Trenutno smo partneri u tri različita Erasmus+ projekta. Tijekom travnja će biti održana radionica u sklopu projekta Art of teaching, te retrospektiva svih međunarodnih projekata u kojima je kroz godine sudjelovao Teatar Tirena.

Svibanj 2023.
Mjesec Kazališnog kampa
Prošle je sezone Kazališni kamp postao punoljetan i navršio 18 godina. Tijekom 18 godina održano je preko 200 radionica kroz koje je prošlo oko 1200 polaznika. U svibnju će se održati kazališne radionice, retrospektiva 18 Kazališnih kampova te najava 19. Kazališnog kampa koji će se odvijati u kolovozu.

Lipanj 2023.
Mjesec dramskog studija
U lipnju će se održati Tirenafest – festival završnih produkcija i predstava dramskog studija Tirena na kojem će sve 23 dramske grupe prezentirati svoj rad.