Uskoro premijera predstave o hrvatskim izumima

Nova Tirenina dječja predstava 'Tko je to izumio' premijeru će imati 22. ožujka u Tehničkom muzeju.

Predstava ‘Tko je to izumio’ djeci bi osvijestila važnost određenih izuma bez kojih svijet danas ne bi bio onakav kakav jest. Život nam je djelomično olakšan upravo zahvaljujući velikim izumima hrvatskih znanstvenika. Mnoge stvari koje uzimamo zdravo za gotovo, netko je prvo morao izumiti. Mehanička olovka, padobran, električna žarulja, SMS parking, torpedo, apaurin, MP3 player, izmjenična struja, zračni brod, brzinomjer, brodski kompas i daktiloskopija hrvatski su proizvodi. Većina ljudi upoznata je samo s likom i djelom Nikole Tesle, no mnogo je hrvatskih izumitelja svojim idejama i pronalascima zadužilo cijeli svijet.

Redateljici Frani Mariji Vranković, autorici teksta Nini Horvat i kostimografkinji Petri Dančević ovo nije prva suradnja – zajedno su radile na predstavi ‘I živjeli su sretno…?‘ Scene Gorica. Za Darka Horvata moglo bi se reći da je kućni skladatelj Teatra Tirena – skladao je glazbu zagotovo sve Tirenine predstave u posljednjih petnaest godina.

Plakat za predstavu dizajnirat će mlada dizajnerica Lana Hudina koja je napravila niz suvenira s ilustracijama hrvatskih izumitelja i hrvatskih izuma koji se mogu naći u mnogim suvenirnicama i prodajnim mjestima u Hrvatskoj.

Predstava je nastala u suradnji s Tehničkim muzejem u kojem će se 22. ožujka i održati premijera.

AUTORSKI TIM:

Tekst: Nina Horvat

Režija: Frana Marija Vranković

Igraju: Petar Cvirn (Ruđer) i Sanja Milardović (Slavoljuba)

Glazba: Darko Horvat

Kostimografija: Petra Dančević

Dizajn: Lana Hudina