Uspješno završen 9. Kazališni kamp

Uspješno je završen 9. Tirenin Kazališni kamp u Pazinu. Sa četiri kazališne, dvije video prezentacije i jednom koreografijom završili smo naše sedmodnevno druženje.

Uspješno je završen 9. Tirenin Kazališni kamp u Pazinu. Sa četiri kazališne, dvije video prezentacije i jednom koreografijom završili smo naše sedmodnevno druženje.

Prezentacije su imale: radionica Kazalište i prostor, koju su vodile Iva Milley i Maja Sviben koja je svoju publiku prošetala po pazinskim škalama i usponima i pokazala rezultat istraživanja izvedbi u javnim prostorima.

U šest dana u javnim prostorima Pazina imali su nekoliko izvedbi nevidljivog kazališta pri čemu su animirali Pazinjane i turiste u svojim akcijama. Svojim su performansima oživjeli prekrasne, ljeti pomalo zamrle prostore Pazina.

Radionica Od ideje do kazališne predstave, voditeljica Marije Šorše i Kristine Gavran izvela je predstavu ‘Zamišljeni grad za Melitu’ koja je nastala iz improvizacija najmlađih polaznika.

Tijekom cijelog Kampa polaznici radionice Kazalište i moć, koju je vodila redateljica Marina Petković-Liker, prezentirali su svoje autorske minijature, često u kasne noćne sate, a zadnji dan vidjeli smo dio procesa njihova rada. Izuzetno koncentrirani i posvećeni poslu zasigurno su nove snage za pokretanje mlade kazališne scene. Radionica Interaktivnog kazališta kroz aktualizirane scene bazirane na Andersenovoj priči Mala sirena, promišljala je zajedno s publikom o tome što smo sve spremni žrtvovati da bi postigli cilj. Voditelji radionice bili su dramski pedagozi Damir Miholić i Ines Škuflić Horvat, te dramaturginja Nina Horvat.

Kamp je zatvoren koreografijom zumbe, uz koju je svakog jutra kampere zagrijavala najmlađa instruktorica zumbe u Hrvatskoj – Maja Šivak.

U okviru Kampa održan je okrugli stol „Tabui u odgoju djece i mladih“ na kojem je dijalog između mladih i odraslih bio vrlo zanimljiv. Zaključak je između ostalog bio – da je upravo dijalog s odraslima ono što mladima najviše nedostaje. Prva dva dana prezentiran je projekt „Odgojna drama i kazalište kao sredstvo poticanja inkluzije Roma“ koji je pokrenula Zaklada Otvoreno društvo iz Budimpešte, koji je dio europskog programa „Dekada za Rome 2005 – 2015“. Gosti iz Bosne i Hercegovine i Srbije uz završni ocjenski susret odigrali su i dijelove iz svojih predstava.
66 sudionika kampa od čega 22 gosta, manji je broj nego prošlih nekoliko godina, no broj koji dokazuje da i u ovim kriznim vremenima postoje ljudi koji vjeruju – u moć kazališta.

Zahvaljujemo svojim domaćinima: Pazinskom kolegiju, gradu Pazinu i Istarskoj županiji i nadamo se da će se suradnja nastaviti uz jaču podršku programa koji unatoč ne baš lakim vremenima kontinuirano pokušavaju s puno entuzijazma učiniti naš mali komadić svijeta nešto boljim mjestom za življenje.