U mojoj glavi

Predstava o mentalnom zdravlju UZRAST: 6 – 8. razredi osnovne te 1. - 3. razredi srednje škole TRAJANJE: 55 minuta

Kad slomimo ruku, dobijemo upalu pluća ili bilo koju drugu fizičku bolest, idemo liječniku. Ali kad nas boli „negdje unutra“, ne znamo ili ne želimo potražiti pomoć.

U mojoj glavi” je priča o dvoje tinejdžera, Borni i Vanji. Bornu čeka važna odluka i kako vrijeme odmiče, on je pod sve većim pritiskom. Postaje tjeskoban i dobiva napadaje panike. Vanja trenira odbojku i ostavlja dojam vesele i samosvjesne osobe. No počinje se osjećati sve lošije a ne zna zašto, gubi interes za stvari koje su je prije veselile i postaje bezvoljna. Nitko, pa ni ona sama, ne prepoznaje ozbiljnost depresije. Ni Borna ni Vanja ne znaju kako si pomoći… 

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji depresija će do 2020. godine biti druga najraširenija bolest na svijetu, a statistike čini sve više tinejdžera. Depresija se može prevenirati i zato ju je bitno prepoznati na vrijeme. Svatko od nas povremeno osjeća anksioznost, no ona u sve više slučajeva prerasta u poremećaj i velikom broju ljudi neizmjerno otežava svakodnevnicu. 

U svojem već prepoznatljivom stilu Tirenin tim donosi autorski kazališni projekt nastao s ciljem pokretanja dijaloga i povećanja svijesti o opasnostima mentalnih bolesti i važnosti mentalnog zdravlja.

Zahvaljujemo na suradnji Umjetničkoj inicijativi BoliMe, koja promiče svjesnost o važnosti prevencije i destigmatizacije mentalnih bolesti.

Naša predstava “U mojoj glavi” uvrštena je u program 22. Susreta profesionalnih kazališta za djecu i mlade Hrvatski Centra ASSITEJ koji će se održati od 14. do 18. listopada!

Predstava je uvrštena u projekt “Osjećam” koji u suradnji s Gradom Zagrebom provodi umjetnička inicijativa BoliMe te u programe 22. Susreta profesionalnih kazališta za djecu i mlade Hrvatski Centra ASSITEJ, 3. Stručnog simpozija “Mladi i mentalno zdravlje” – Slušam te i 2. Zagreb MentalFesta.

 

Režija: Tina Hofman
Dramaturgija: Nina Horvat
Igraju: Andrej Kopčok i Selma Mehić / Marijana Matoković
Glazba:
 Darko Horvat
Kostimografija: Lucija Prstec Smolčec
Scenografija: Ana Rimac i Matea Lemac
Oblikovanje svjetla: Domagoj Klasić
Dizajn: Marko Matijašević

Uzrast: 6. – 8. razredi osnovne te 1. – 3. razredi srednje škole
Trajanje: 50 minuta

Prilog o predstavi u HRT-ovoj emisiji “Dobro jutro, Hrvatska”:

Share on facebook
Share on twitter