U mojoj glavi

Predstava o mentalnom zdravlju

Režija: Tina Hofman
Dramaturgija: Nina Horvat
Igraju: Andrej Kopčok i Selma Sauerborn / Marijana Matoković
Glazba:
 Darko Horvat
Kostimografija: Lucija Prstec Smolčec
Scenografija: Ana Rimac i Matea Lemac
Oblikovanje svjetla: Domagoj Klasić
Dizajn: Marko Matijašević

Kad slomimo ruku, dobijemo upalu pluća ili bilo koju drugu fizičku bolest, idemo liječniku. Ali kad nas boli „negdje unutra“, ne znamo ili ne želimo potražiti pomoć.

U mojoj glavi” je priča o dvoje tinejdžera, Borni i Vanji. Bornu čeka važna odluka i kako vrijeme odmiče, on je pod sve većim pritiskom. Postaje tjeskoban i dobiva napadaje panike. Vanja trenira odbojku i ostavlja dojam vesele i samosvjesne osobe. No počinje se osjećati sve lošije a ne zna zašto, gubi interes za stvari koje su je prije veselile i postaje bezvoljna. Nitko, pa ni ona sama, ne prepoznaje ozbiljnost depresije. Ni Borna ni Vanja ne znaju kako si pomoći… 

Depresija se može prevenirati i zato ju je bitno prepoznati na vrijeme. Svatko od nas povremeno osjeća anksioznost, no ona u sve više slučajeva prerasta u poremećaj i velikom broju ljudi neizmjerno otežava svakodnevnicu. 

U svojem već prepoznatljivom stilu Tirenin tim donosi autorski kazališni projekt nastao s ciljem pokretanja dijaloga i povećanja svijesti o opasnostima mentalnih bolesti i važnosti mentalnog zdravlja.

Predstava je uvrštena u projekt “Osjećam” koji u suradnji s Gradom Zagrebom provodi umjetnička inicijativa BoliMe te u programe dva festivala (20. Bitef Polifoniji22. Susret profesionalnih kazališta za djecu i mlade Hrvatskog Centra ASSITEJ), dva stručna simpozija (3. Stručni simpozij “Mladi i mentalno zdravlje” i 3. Znanstveno-umjetnički simpozij dramske pedagogije) i dvije manifestacije (2. Zagreb MentalFest i 9. Rijeka psihologije). 

Prilog o predstavi povodom izvedbe u sklopu manifestacije “Rijeka psihologije” za portal mojarijeka.hr

Prilog o predstavi u HRT-ovoj emisiji “Dobro jutro, Hrvatska”:

Prilog o predstavi u HRT-ovoj emisiji “Kod nas doma”