Bina mira (Erasmus+)

Cilj projekta je dati mladima iz različitih dijelova Europe priliku da se svake godine okupe u nekom drugom gradu kako bi zajedno radili na temama mira, tolerancije, kulturne i vjerske različitosti, a sve to kroz kazališne predstave i umjetnost.

Inicijator Erasmus+ projekta “Bina mira” bio je Heinz Jussen, mirovni aktivist i ekolog, koji je svoj humanitarni rad započeo tijekom rata u Bosni i Hercegovini. Nakon rata želio je izgraditi stvarnu pozornicu mira, u Tuzli, povodom Svjetskog dana mira, koji se obilježava 21. rujna. Ideja je bila svake godine okupljati mlade umjetnike iz cijele Europe. Ideja o sceni nije zaživjela, ali zato festival jest. Prva “Bina mira” održana je 2008. godine u Tuzli, slijedeća u Aachenu, a zatim je “Bina mira” nastavila svoj put u formi putujućeg festivala. 

Cilj projekta je dati mladima iz različitih dijelova Europe priliku da se svake godine okupe u nekom drugom gradu kako bi zajedno radili na temama mira, tolerancije, kulturne i vjerske različitosti, a sve to kroz kazališne predstave i umjetnost. Do sada je „Bina Mira“ održana u Bosni i Hercegovini, Njemačkoj, Srbiji, Belgiji i Sloveniji.

Dramski studio Teatra Tirena uključio se u projekt 2019. godine, kad je 9 polaznika  sudjelovalo na radionicama, a odigrali smo i predstavu D.Harmsa „Je li slučaj slučajan“

Covid 19 je na dvije godine zaustavio projekt, no zato su se u 2022. održale dvije Bine mira – jedna u Postojni, na kojoj smo, uz sudjelovanje na radionicama, odigrali predstavu Nemreš pobjeć od nedjelje, a druga u Višegradu, gdje smo izveli performans „Ja sam u prostoru više slika….“

Tijekom dana mladi sudjeluju na radionicama, koje završavaju prezentacijama, a svake večeri izvode se predstave i performansi dramskih skupina koje sudjeluju na Bini mira.

Nositelj projekta: Ahenska mreža za humanitarnu pomoc i interkulturalni mirovni rad

Partneri:
Pozorište mladih Tuzla
DIS – Pozorište mladih Banja Luka
Teatar Arlekin, Postojna
Kulturno obrazovni centar Šid
Rohensteater Aachen
CEKOM, Zrenjanin
Licej Lucian Blaga, Rumunjska
Pater Damian, Belgija
Teatar Tirena, Hrvatska

Trajanje projekta: od 2008. do danas

Projekt financira: Europska unija – Erasmus + projekt  (program EU-a kojim se podupiru obrazovanje, osposobljavanje, mladi i sport.)