Klikni s kazalištem

Nositelji smo projekta "Klikni s kazalištem" koji je bio namijenjen mladima od 16 do 25 godina kojima je onemogućen ili otežan pristup kulturnim događanjima.

Projekt “Klikni s kazalištem” započeo je 9.srpnja 2021.godine, a bio je namijenjen mladima od 16 do 25 godina kojima je onemogućen ili otežan pristup kulturnim događanjima.

Na samom početku projekta održane su tri online tribine na kojima su prikazane tri predstave za tinejdžere Teatra Tirena: “Drugačiji”, “U mojoj glavi” i “#generacija”. Nakon odgledanih predstava s mladima se razgovaralo o aktualnosti kazališta kao medija, angažiranom kazalištu i mogućnostima uprizorenja aktualnih problema mladih.

U sklopu projekta održano je 7 četverotjednih online radionica – Gluma, Scenski pokret, Dramsko pisanje, Kostimografija, Scenografija, Snimanje i Montaža. 

Radionica podcasta trajala je 10 tjedana. Po završetku formirane su redakcije u 4 grada: Zagrebu, Pazinu, Osijeku i Karlovcu. Tijekom četiri mjeseca svaka je redakcija snimila četiri podcast emisije “Klikni s kulturom”. U 16 podcast emisija napravljen je 21 intervju, a emisije imaju 1580 klikova na Mixcloud i Youtube kanalima na kojima ih, kao i na Tireninoj mrežnoj stranici i dalje možete poslušati! 

Nakon tromjesečne radionice online izvedbe u kojoj se izvođači nikad nisu okupili u istom prostoru održana je autorska izvedba mladih polaznika “Odotrovanje” na Zoom platformi. 

U projektu “Klikni s kazalištem” pod stručnim vodstvom 9 voditelja održano je ukupno 106 sati radionica na kojima je sudjelovalo 110 polaznika iz 17 različitih gradova koji su se na radionice priključivali s različitih mjesta: iz studentskih domova, soba, kuhinja,  autobusa, vlakova, parkova, pa čak i prekooceanskih brodova. U 72 dana aktivnosti snimljeno je oko 40 GB materijala i podataka, a tijekom projekta razmijenjeno je oko 3000 mailova. 

Cilj projekta bio je da se mladi u online interakcijama s profesionalcima iz različitih umjetničkih grana pobliže upoznaju s kulturom, te steknu vještine s kojima bi je i sami mogli ostvarivati u svojim sredinama. Projekt je poticao razvoj njihovih osobnih kreativnih potencijala, samopouzdanja i kritičkog mišljenja te im omogućio da aktivno sudjeluju u osmišljavanju digitalnih kulturnih sadržaja i njihovoj provedbi. Kroz niz kazališnih, filmskih i radiofonijskih radionica te drugih vođenih aktivnosti, polaznici su naučili kako samostalno proizvesti živu online izvedbu, video uratke te podcaste.

Radionice u projektu “Klikni s kazalištem” vodili su Maja Sviben, Ivan Kristijan Majić, Karla Kostadinovski, Nina Horvat, Tihana Strmečki, Leo Vukelić, Ida Loher, Ksenija Sanković i Marijana Matoković. Urednice podcast redakcija bile su Ines Škuflić-Horvat, Tamara Perković, Roberta Špoljarić i Mirna Šmit, a producentica Tina Tišljar. Voditeljica projekta bila je Vesna Miholić, a njezine asistentice Nina Kunek i Ines Škuflić-Horvat. Koordinatorica promotivnih aktivnosti bila je Nina Horvat.

Naziv projekta: Klikni s kazalištem
Ime korisnika: Teatar Tirena
Partneri na projektu: Kinoklub Karlovac, Kulturni centar Osijek, Pučko otvoreno učilište Pazin
Ukupna vrijednost projekta: 435.831,42 HRK
Iznos EU potpore: 435.831,42 HRK
Trajanje projekta: 9.7.2021. – 9.7.2022.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

Sadržaj mrežne stranice isključiva je odgovornost Teatra Tirena.